digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bajramski prijem u organizaciji Medžlisa i Općine Žepče

Autor: R.Ag. Juni 07, 2019 0

Povodom ramazanskog bajrama u restoranu Doma kulture u Žepču Medžlis IZ Žepče i Općina Žepče upriličili su tradicionalni bajramski prijem.

Prijemu su i ove godine prisustvovale zvanice svih konfesija iz javnog, političkog, kulturnog i privrednog života žepačke općine. Prisutnim gostima ovom prilikom  uz upučene bajramske čestitke Bošnjacima, obratili su se glavni imama MIZ Žepča Džafer ef. Gračič , predsjedavajući  Općinskog vijeća Muhamed Jusufović te muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević. 

Obraćajući se prisutnim muftija je kazao kako ga raduje veliki broj zvanica raznih konfesija koje su došle da podjele radost Bajrama sa Bošnjacima Žepča ali  da i sudjeluju u  današnjoj tuzi zbog Dana šehida i sjećanja na početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U svom obraćanju posebno je naglasio bosanki multikulturalizam , multireligijoznost, kojem današnji moderni svijet tek teži i želi da ga postigne.

-Multikulturalizam , multireligioznost, globalizacija, su procesi kulturološke religijske naravi kojem savremni svijet tek teži i  osjeća da mora ka tome da ide. Mi smo ovdje to osjećali stoljećima,jer mi nismo živjeli jedni pored drugih.Mi smo živjeli jedni sa drugima , poštovali smo druge običaje , drugu religiju i bili smo uvažavani od drugih. Zbog toga me raduje da osvjedučujemo kroz ove primjere kulturu komšiluka , koja je ovdje u Bosni i Hercegovina bila posebeno izražajna . 

Stoga ovaj  naš multikulturalizam, naš prijateljske i druge realicije treba njegovati a ovo je jedan od tih puteva,kazao je na kraju muftija zenički Mevludin ef.Dautović.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine