digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hafiz Beganović: Održavanje kontakta sa džematlijama u gradu je teže nego na selu

Hfz Enes ef. Beganović je rođen 26.08.1969. godine u Zenici. Završio je Gazi Husrev begovu medresu, a diplomirao i magistrirao na FIN-a. Hifz je završio pred rahmetli hfz Mahmut-ef. Traljićem. Imam je Čaršijske džamije u Zenici već 16 godina

 

Koliko i kako imam u gradskim džamijama može održavati kontakt s džematlijama, kako je to uobičajeno u džematima na selu gdje je imam i kućni prijatelj?

Održavanje kontakta sa džematlijama u gradu je teže nego na selu. Na selu se većina ljudi međusobno poznaje, dok u gradu poznajemo većinom ljude iz džamije kao i one sa kojima dolazimo u kontakt prilikom različitih aktivnosti. Džematlije u gradu su prilično otuđene, ali bez obzira na to imam mora pronaći način da bude u izravnom kontaktu sa njima. U našem džematu posjećujemo bolesne bez obzira da li se liječe kući ili u bolnici. Također, pomažemo i svima koji se nalaze u teškoj situaciji, bilo materijalnoj ili nekoj drugoj, u skladu sa trenutnim mogućnostima. Smatram da džemat i služi upravo tome da se međusobno pomažemo i budemo jedni drugima pri ruci onda kada je to potrebno. To doprinosi međusobnom zbližavanju i empatiji. Nažalost živimo u teškom vremenu, pa su i naše mogućnosti ograničene. Ipak, uz malo dobre volje, uvijek se pronađu sredstva za pomoć najugroženijima, jer među nama se nalaze oni koji unapređuju svoj imetak pomažući drugome.

Kako poboljšati stabilnost džemata?

Jedno od rješenja za probleme svih džemata jeste centralizacija članarine na cjelokupnom prostoru Medžlisa. Medžlis Zenica je svijetao primjer kako islamska solidarnost i bratstvo mogu nadvladati sitne interese pojedinih većih džemata i njihovih imama.

Da li je imamima u gradu teže ili lakše ostvariti i njegovati kontakt s mlađimgeneracijama džematlija?

Moj kontakt sa mladima je svakodnevan. Izdvajam predavanja za mlade koja organizujemo jedanput sedmično, kao i Kurs islama za srednoškolce koji je jedna od najljepših aktivnosti Islamske zajednice, ali o kome se malo zna. Velika je stvar u današnjem vremenu imati vikendom pedestek najizraslijih srednoškolaca na jednom mjestu, sa njima se družiti i nastojati od njih načiniti one koji će sutra voditi ovo društvo ka svakom dobru i prosperitetu. U svim ovim aktivnostima presudna je umješnost imama. Drugi vrebaju svaki naš pogrešan korak i popunjavaju slobodan prostor koji im svojom inertnošću prepuštamo. Imam mora biti vođa džemata u pravom smislu te riječi jer sve ove aktivnosti najviše zavise od njega i njegove sposobnosti da se nosi sa svim problemima koje pred nas postavlja burno vrijeme u kojem živimo. Prošlo je doba kada smo bili zatvoreni u džamije. Iskoristimo mogućnosti koje nam se nude i krenimo sa svojim džematlijama u ljepšu, bolju i prosperitetniju budućnost.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine