digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Aktivno proveden mjesec ramazan u Srebreniku

Obilježena noć Lejletu-l-kadr, preko 2800 postača na zajedničkim iftarima, iftari i predavanje za žene, hatma dove, predavanja, noćni namazi, pomoć ugroženima, itikjaf, profesor FIN-a u džematima Srebrenika.

Lejletu-l-kadr

Na području Medžlisa Iz-e Srebrenik u svim džematima svečano je obilježena najodabranija noć Lejletu-l-Kadr kada je u svim džematima proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Kur'an,  njegovo objavljivanje u ovoj mubarek noći. U nekim džematima organizirani su veliki iftari.

Hatma dove u džematu Ježinac

U nedjelju, 27. noći ramazana (10.06.2018.), pred velikim brojem džematlija izveden je vrijedno pripremljeni program i proučena hatma-dova polaznika mekteba za odrasle džemata Ježinac.

Program obilježavanja noći kadra počeo je nakon klanjanja jacije i teravih-namaza. Nakon klanjanja teravih-namaza uslijedio je prigodan program u kome su svi prisutni mogli uživati. Na početku prisutne je poselamio imam džemata Omer-ef. Majstorović, koji se zahvalio prisutnima na njihovom dolasku kao i potpori u svim aktivnostima koje realizira džemat. Prigodan program izveli su članovi omladinskog kruga džemata Ježinac. Omladina je svojim učenjem impresionirala prisutne, a džematlijama se obratio gost-predavač hfz. Mirnes-ef. Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli, ukazavši na vrijednost Kur´ana i njegovog učenja.

Na kraju programa hafiz je svršenicama hatme uručio svjedočanstva o završenoj hatmi, a predsjednik džematskog odbora, Beganović Alosman im je uručio prigodne poklone koje su obezbijedili džemat Ježinac i Medžlis IZ-e Srebrenik. Svršenice hatme su: Beganović Munira, Jahić Sejfija i Muratović Suvada.

Zajednički iftari

U nekoliko džemata u trećoj trećini mubarek mjesec ramazana organizirani su zajednički iftari na kojima se iftarilo preko 2800 postača. Iftari su organizirani u džematima Kuge, gdje iftaru  prisustvovalo preko 80 postača, a organiziran je u haremu džamije. Iftar je organiziran i u džematu Tutnjevac, gdje se zajednički iftarilo preko 200 postača, a tim povodom predavanje je održao Nisad-ef. Drndić.

Saradnja MFS „Emmaus“ iz D. Istoka i Medžlisa IZ-e Srebrenik traje duži period. Do sada su realizirali mnogobrojne aktivnosti.  Posljednja u nizu je organizacija iftara za oko 120 postača u džematu Ćehaje. U noći Kadra MFS „Emmaus“ i džemat Ćehaje organizirali su iftar za  120 jetima postača iz džemata Ćehaje. Iftar je priređen u džamiji džemata Ćehaje.

U džematu Seona u noći Kadra organiziran je iftar za oko 150 postača. Iftar je organiziran ispred džemije. Nakon klanjanja akšam-namaza počeo je program povodom obilježavanja noći Kadra, a koji je trajao do kasno u noć. Cjelokupan program izveli su polaznici mektepske nastave, a predavanje o noći kadr održao je imam džemata Haris-ef. Salibašić. Nakon programa svi prisutni su klanjali noćni namaz. Ovaj džemat zijaretio je i profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr.dr. Orhan Jašić, koji je prilikom posjete održao i predavanje.

Noćni namaz

U većini džemata na području Medžlisa Srebrenik u zadnjoj trećini ramazana klanjao se zajednički noćni namaz, kojeg su predvodili imami džemata.

Itikjaf

Praksa je već nekoliko desetljeća da u Srebreniku, u džamijama i mektebima, borave vjernici u itikjafu. Tako je bilo i ove godine. U nekoliko džamija naši imami i nekoliko džematlija su boravili u itikjafu.

Profesor FIN-a na području Medžlisa

U zadnjoj treći mjeseca ramazana na području Medžlisa u posjeti džematima boravio je naš sugrađanin, ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr.dr. Orhan Jašić. On je obišao nekoliko džemata i tim povodom održao prigodno predavanje. Ovo je druga godina zaredom da Medžlis posjećuje profesor FIN-a. On je obišao džemate: Špiomica, Luka, Behrami, Seona, Lisovići, Cage.

Hfz. Mirnes-ef. Spahić u džematima u Srebreniku

U zadnjoj treći mjeseca ramazana na području Medžlisa u posjeti džematima boravio je i ugledni profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli hfz. Mirnes-ef. Spahić. On je obišao nekoliko džemata i tim povodom održao prigodno predavanje. U 29. Noći ramazana boravio je u posjeti džematu Babunovići, dok je u posljednjoj noći ramazana boravio u posjeti džematu Kiseljak.

Odjel za brak i porodicu

U toku mjeseca ramazana Odjel za brak i porodicu realizira svakodnevne aktivnosti. U zadnjoj trećini ramazana realizirale su nekoliko zajedničkih iftara za preko 200 žena, te nekoliko predavanja u džematima Medžlisa IZ-e Srebrenik. Prema riječima koordinatorice za brak i porodicu Edine Mujkić aktivnosti ovog odjela se realiziraju prema predviđenom planu i programu.

Socijalna briga

Kao što to istakosmo saradnja MFS „Emmaus“ iz D. Istoka i Medžlisa IZ-e Srebrenik traje duži period. Svakog ramazana realiziraju zajedničke aktivnosti po pitanju socijalne brige. Ove godine je podijeljeno 45 paketa sa osnovnim životim namirnicama i higejnske pakete. U svakom džematu obradovan je jedan džematlija.

A zadnji dan ramazana u četvrtak, uoči Ramazanskog bajrama, džemat Ćehaje posjetio je dvije socijalno ugrožene porodice u njihovom džematu (Smajlović Hasibu i Zulejhu), dvije sestre koje nisu u mogućnosti da samostalno žive te o njima brigu vodi njihov brat, jer im je neophodna pomoć drugog.

Posjetili su i Salihović Fatimu udovu Omera ratnog vojnog invalida. Fatima živi sa svojom majkom Suljagić Izetom koja je majka šehida Ferida. 

Doo Selam pomaže socijalno ugrožene

Pokopno društvo doo Selam, koje djeluje pri Medžlisu IZ-e Srebrenik pomaže realizaciju mnogih aktivnosti koje se realiziraju u našim džematima. Pored pružanja besplatnih usluga socijalno ugroženim osobama, direktor pokopnog društva Kovač Mustafa ima osjećaj i za pomoć socijalno ugroženim džematlije. Tako je zajedno sa imamima i džematskim odborima  obišao socijalno ugrožene  i ispred firme uručio pakete sa osnovnim životim namirnicama i higejnske pakete. U posjeti ovim porodicama je bio i koordinator za socijalnu brigu pri Medžlisu Muhamed-ef.Mehmedović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine