digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stipendije IZB u Sjevernoj Americi

Autor: Oktobar 14, 2019 0

Fondacija "Ljiljan", koja djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike, dodijelila je stipendije za 102 studenta fakulteta u Bosni i Hercegovini,  za akademsku 2019/2020. godinu.

Pravo prijave imali su studenti fakulteta u Bosni i Hercegovini sa prosjekom ocjena 8 i više, pri čemu su prednost imala socijalno ugrožena djeca, djeca šehida i demobilisanih boraca, djeca jetimi, te djeca povratnika i studenti sa postignućem ili ostvarenjem u bilo kojoj oblasti.

Svečanoj dodjeli stipendija, prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin ef. Ćeman.

Husein ef. Kavazović se u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio muslimanima u Sjevernoj Americi.

„Znanje je Božija milost koja nas obasipa, podjednako sve, međutim, čovjek je jedino biće koje ima stečeno znanje. Mi se nalazimo na putu stjecanja znanja, tako što otkrivamo ovaj svijet, eksperimentima, proučavanjem, i naravno to znanje koristimo, prije svega da bi pomogli sebi, svojim porodicama, ali odgovornost ljudska je i da bude Allahov namjesnik na zemlji” – kazao je reisu-l-ulema, navodeći da su mladi ljudi, okupljeni ovom prilikom, na putu stjecanja znanja i da oni ispunjavaju svoju misiju i doprinose boljitku zajednice. 

Muftija za Sjevernu Ameriku, Ćeman ef. kazao je da su Bošnjaci Sjeverne Amerike uvijek pomagali ali i da će nastaviti davati svoj doprinos matici Bosni i Hercegovini.

„Pomagali smo kako individualno, kako u džematu, a ove godine je bio pokušaj da to učinimo jedinstveno i da se svi vi možete obratiti nama da bismo vam pomogli u stjecanju znanja i obrazovanja” – podsjetio je on.

Mubina Mumić, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dobitnica stipendija ističe da će joj ista biti satisfakcija za napredak.

„Naš rad, naš trud, naše zalaganje za doprinos zajednici, su prepoznati i nagrađeni, što nam predstavlja čast i zadovoljstvo. U svoje ime želim se zahvaliti stipenditorima, i kazati da ćemo, kako ja, tako i ostali stipendisti, učiniti sve kako bi opravdali ukazano povjerenje” – izjavila je ona. Kao zaključak, kazano je da će Fondacija, ali i Islamska zajednica kao krovna institucija, uvijek stajati na temeljima promoviranja znanja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine