digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hadžem Hajdarević (1956 - 2023): Ta'zija redakcije Preporoda

Autor: Decembar 04, 2023 0

Dženaza-namaz Hadžemu Hajdareviću klanjat će se u srijedu, 6. decembra, nakon ikindija-namaza (14:15 h) ispred Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a predvodit će ga reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Ukop će se obaviti na mezarju Grličića Brdo, gdje će, također, biti obavljena dženaza.

Tevhid će se proučiti istog dana u Istiklal džamiji u sarajevskom naselju Otoka nakon ikindija-namaza.

Komemoracija Hadžemu Hajdareviću će se, također, održati u srijedu, 6. decembra, u 10:00 h u sarajevskoj Vijećnici.

Hadžem Hajdarević je preselio danas, 4. decembra, u 68. godini života.

Hadžem Hajdarević je istaknuti bosanskohercegovački književnik - pjesnik, prozni pisac, esejist, urednik brojnih književnih i drugih djela te stručnjak u oblasti jezika.

Podsjećamo, Hajdarević je nakon dugogodišnjeg članstva, 2018. godine postao i predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, a na tu funkciju je i reizabran ove godine. Autor je dvanaest knjiga poezije te niza drugih proznih djela kao i djela iz oblasti jezika. Radio je i kao naučni saradnik u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu. Dobitnik je značajnih domaćih i regionalnih nagrada i priznanja, a književni radovi su mu prevođeni na više od šesnaest jezika svijeta. U narednim izdanjima Preporoda ćemo detaljnije pisati o Hajdarevićevom životu i djelu.

Preporod će Hajdarevića pamtiti i kao nekadašnjeg člana naše redakcije, a nakon toga i kao dugogodišnjeg redovnog saradnika. Posljednjih mjeseci Preporod je u rubrici Biljezi redovno objavljivao Hajdarevićeve "Male-velike rečenice iz zavičaja". U ranijem prilogu objavili smo i posljednji nastavak, objavljen u izdanju od 1. decembra 2023. godine.

Redakcija Preporoda je vijest o preseljenju Hadžema Hajdarevića primila s velikom tugom. Nekadašnji i sadašnji članovi redakcije će poznanstvo i iznimno plodonosnu saradnju s Hajdarevićem nositi kao vrijednu uspomenu, što potvrđuje njegova pisana književna i druga intelektualna ostavština na stranicama Preporoda te sjećanje na lijepe i korisne susrete s njim.


Neka je rahmet plemenitoj duši Hadžema Hajdarevića! Molimo Uzvišenog da njegovu porodicu i bližnje osnaži u strpljivosti i olakša im tugu! Božiji smo i Njemu se vraćamo!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine