50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Afirmišu li hodže medresu?

Autor: Izet Čamdžić Februar 02, 2015 0

Pitam sebe a i kolege imame pitam, da li hodže danas, kad se obilježavaju ove godišnjice naše škole, afirmiraju medresu i postoji li način da neki imam bude od svoje škole priznat, nagrađen.

 

U posljednjih nekoliko godina, na vrlo lijep način se obilježava godišnjica najstarije obrazovne ustanove na Balkanu, naše medrese. Tad, za dan škole a za zasluge afirmacije iste, budu nagrađeni oni koji tu našu školu jesu afirmisali i jesmo mi na njih ponosni. Ponosni smo na naše političare iz medresanskih klupa i naše umjetnike iz medresanskih klupa i naše historičare i sociologe i filozofe koji su kroz medresu prošli. Lijepo je vidjeti te ljude naše, društveno angažirane intelektualce koji Gazijina kruha jedoše, da se medresom danas ponose a mi se ponosimo njima.

Pitam sebe a i kolege imame pitam, da li hodže danas, kad se obilježavaju ove godišnjice naše škole, afirmiraju medresu i postoji li način da neki imam bude od svoje škole priznat, nagrađen. Može li biti, da neko kaže, jest vala svakog Ramazana, ti imami medresu stotinama puta spominju kad od džematlija traže da vitre i zekat dadnu na jedini ispravan način. Jest vala, hodža dragi, ti svakog Kurban bajrama afirmišeš medresu našu, kad joj po džematima u Domovini i dijaspori na hiljade kurbana sakupiš i pošalješ. Jest vala, hodža dragi, ko više afirmiše medresu od tebe kad među djecom mektebskom iz šume škola koje im se nude, ti najboljima između njih afirmišeš medresu i podstičeš ih da im ona bude izbor.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1.februara 2015.g.
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija