digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zimska škola islama: Prisutnima podijeljen po primjerak Preporoda

Autor: Januar 23, 2017 0

U subotu, 21.01.2017. godine, poslije jacija namaza održano je novo predavanje u okviru ovogodišnje Zimske škole islama u džematu Čaršija u Kaknju.

Ove sedmice predavač je bio imam džemata Čaršija Elvedin ef. Ibrahimspahić a tema je bila: Grijesi – definicija i podjela. Elvedin ef. je istakao da su grijesi veliko zlo za svakoga pojedinca i da nas grijesi sputavaju i otežavaju naš život kako na fizičkom tako i na mentalnom planu. U kazivanju o Ademu a.s. daju nam se naznake da će potomci njegovi, to jest ljudi griješiti, ali i da će , po uzoru na svog praoca znati naći put pokajanja i moliti Allaha za oprost.

Elvedin ef. je naveo nekoliko definicija grijeha koje nude islamski učenjaci a među njima i hadis koji definiše grijeh kao ono što tišti našu dušu i što ne bi voljeli da saznaju ljudi. Međutim, ustvrdio je Elvedin ef. čovjek koji ustrajava u grijehu dovodi sebe u opasnost da postane “imun” na činjenje grijeha i da mu bude svejedno a to je nova dimenzijaa grijeha.

“To, nažalost, danas primjetimo među nama. Na mnoge grijehe više i ne reagujemo. Npr. Uzvišeni Allah naređuje pokrivanje žena muslimanki. Ne izvršavanje tog naređenja jeste nepokornost Allahu i grijeh. Koliko je nas kojima je na umu da je to grijeh ili smo svi već navikli da večina žena ne poštije ovaj Allahov imperativ.

Ili ako pogledamo mito i korupciju. Svi znamo da je to haram i da je Muhammed a.s. prokleo i onoga ko daje i onoga ko prima mito. Ali koliko  se mi zaista čuvamo toga, koliko nas je npr. položilo vozački bez mita.” Elvedin ef. je istakao da postoji više podjela grijeha i to:

  • s obzirom na to prema kome se griješi, prema Allahu ili ljudima
  • s obzirom na to kako se čine, javno ili tajno,
  • s obzirom da li ih izvršavamo organima ili srcem,
  • podjela na velike i male.

Posebno je bila zanimljiva podjela na one od kojih griješnik ima neke “koristi” poput krađe, zinaluka i sl. i onih od kojih nema nikakve koristi kao npr. zavist, zloba, mržnja, oholost… za koje je rekao da su to oni grijesi za koje Uzvišeni kaže da sami sebi nasilje činimo.

Na kraju je Elvedin ef. postavio dva nagradna pitanja prisutnim za koje odgovore im je poklonio po jedan primjerak najnovijeg broja Islamskih novina Preporod.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine