digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ambasadorica Cormack posjetila Fakultet islamskih nauka

Autor: Januar 24, 2017 0

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack posjetila je u ponedjeljak 23. januara Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Posjeta je upriličena u povodu obilježavanja 40. godišnjice rada Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je osnovan 1977. godine.

Tokom posjete naglašena je dugogodišnja tradicija saradnje u obrazovnim programima između SAD-a i FIN-a. „Na FIN-u je i osoba iz SAD-a koja je članica našeg programa razmjene, a koja predaje engleski jezik. Ona predstavlja most komunikacije kako bi se omogućila saradnja sa drugim fakultetima, u Evropi i SAD-u. Danas sam tu da to potvrdim, a također i da čujem od profesora više o historiji ove lijepe zgrade. SAD je vjerovatno zemlja sa najvišim stepenom raznolikosti na svijetu i vjerujemo da nas razumijevanje drugih kultura i religija obogaćuje, a drugima pomaže da nas razumiju i shvate do čega nam je stalo“, kazala je ambasadorica Cormack.

Dekan FIN-a Zuhdija Hasanović izrazio je zadovoljstvo što je obilježavanje ovog velikog jubileja 40 godišnjice Fakulteta počelo sa posjetom američke ambasadorice.

„To je obilježavanje modernog visokog obrazovanja u BiH, a podsjećam da je Šerijatsko-sudačka škola uspostavljena 1887. godine. Također, Gazi Husrev-begova medresa počela je sa radom prije 480 godina kao tada visoko rangirana škola. Saradnja sa Ambasadom SAD-a je veoma uspješna i traje dugi niz godina. Naši profesori i asistenti u SAD-u, a u okviru istraživanja i u trajanju od jednog semestra, borave od 1989. godine do danas“, rekao je Hasanović.

Prof. dr. Ahmed Alibašić je u izjavi za Preporod podsjetio da se radi o višeslojnoj saradnji Islamske zajednice u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. „Bilo nam je drago da nam se pružila prilika da se zahvalimo na toj saradnji i da najavimo neke nove projekte FIN-a koji će osnažiti naš kapacitet za saradnju sa američkim univerzitetima. Mislimo prije svega na naš međunarodni program. Čak i u ovom trenutku sa ovim nivoom naših kapaciteta mi smo dali oko 20 imama u SAD. Prošle godine je 30 naših studenata išlo na praksu, ramazansku i ljetnu, u džemate u SAD. Dakle ovo je bila prilika da vidimo kako možemo podići tu saradnju na jedan viši nivo“, kazao je za Preporod prof. dr. Alibašić. 

 Više o posjeti ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu čitajte u printanom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine