digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Počela manifestacija Dani vakufa: BiH je kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora

Autor: bir.ba April 21, 2017 0

Tokom današnje svečanosti otvaranja manifestacije, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović i generalni direktor direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, dodijeljena je i Plaketa za afirmaciju i unapređenje vakufa za 2016. godinu. Danas je održana i prezentacija projekta kultivisanja vakufskih parcela u BiH.

 

Potpisivanjem protokola između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o početku realizacije tri vakufska projekta u BiH zvanično je počela 7. manifestacija Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2017.

Potpisivanjem protokola planira se rekonstrukcija i restauracija Ferhad-begove džamije u Tešnju, ponovna izgradnja Medrese u Fojnici i rekonstrukcija i restauracija Behram-begove džamije u Tuzli.

Tokom današnje svečanosti otvaranja ove manifestacije, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, dodijeljena je i Plaketa za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH za 2016. godinu.

Plaketu je dobio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar. Danas je održana i prezentacija projekta kultivisanja vakufskih parcela u BiH.

Reis Kavazović zvanično je otvorio manifestaciju Dani vakufa u Bosni i Hercegovini, a nakon toga je poručio da su vakufi imali svoje vrijeme, i ono dobro i ono koje nije bilo dobro.

"Danas je za nas veliki dan. Želim se zahvaliti našoj braći iz Turske, našem Adnanu, velikom prijatelju Islamske zajednice, cijeloj direkciji vakufa. Sretni smo da ponovo gradimo civilizaciju", istakao je Kavazović.

Kako je kazao, na današnjem otvaranju je podsjećeno na mnoge vakife. Kavazović je pojasnio da dugo nije bilo nijedne sjednice Rijaseta ili Vijeća muftija da nisu imali uvakufljavanja i to da desetine kako od Bošnjaka iz BiH tako i dijaspore.

"Što govori da ono zrno koje je posijano sa našim pradjedovima, naravno zajedničkim sultanima, vezirima u Bosni je ustvari zrno koje je narasta do neslućenih razmjera. Vakufi su imali svoje vrijeme, i ono dobro i ono koje nije bilo dobro. Dolaze bolji dani i današnji dan svjedoči da smo na dobrom putu", poručio je Kavazović.

Naglasio je da "današnji dan svjedoči da smo na dobrom putu".

"To je naša i obaveza, da radimo na dobrom. Nadamo se da ćemo mi i one generacije koje budu dolazile nastaviti ovaj hod naših očeva, djedova i pradjedova na putu dobra", dodao je Kavazović.

Generalni direktor direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem kazao je danas daju temelje novim projektima u BiH.

"Danas udaramo temelje za nove projekte, u ovom danu kojeg smatramo jako važnim", istakao je Ertem.

Podsjetio je da je i prošle godine bio na otvaranju ove manifestacije. Ertem je istakao da su u BiH od 2013. godine te da se nastoje aktivno uključiti u realizaciju projekata. Kako je kazao, obim dosadašnjih investicija u BiH iznosi oko 40 miliona KM.

"Do sada smo okončali dva projekta - Isa-begov hamam u Sarajevu i Derviš-hanumina medresa. Dva projekta restauracije historijskih objekata su u toku, a to je Aladža džamija u Foči i Sinan-begova džamija u Čajniču. Ove godine ćemo započeti sa tri projekta za koje smo danas potpisali protokol", poručio je Ertem.

Kako je kazao, sebe posmatraju kao nasljednika institucija osmanskih vakufa.

"U tom svjetlu, mislim da nam se pruža mogućnost i obaveza da mi svoje projekte realizujemo u svim prostorima koji se, u nekom smislu smatraju i tretiraju kao osmansko nasljeđe. Ne samo da radimo projekte u smislu obnove historijskih objekata nego i nove projekte, objekte", pojasnio je Ertem.

Jedan od takvih projekata je, prema njegovim riječima, i gradnja studentskog doma za potrebe Islamskog fakulteta u Sarajevu kao i izgradnja poslovnog objekta kojeg će Islamska zajednica moći izdavati pod kiriju.

Direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zajimović smatra da je ova manifestacija potrebna kako islamskoj tako i široj društvenoj zajednici jer su “vakufi bili nosioci nastanka i urbanog razvoja gradova”.

Podsjetio je da vakuf označava dobro koje čovjek svojevoljno izdvoji iz svoje imovine, predajući ga u ime Allaha da bi se prihodima od njega koristili ljudi.

“BiH je kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora. BiH svoj civilizacijski i kulturni napredak duguje vakifima i ljudima koji su svojim hajratima, vakufima pomogli njenu urbanizaciju, ekonomski razvoj, školstvo, učenost, kulturu, socijalni I humanitarni rad”, istakao je Zajimović u obraćanju prisutnima na svečanosti povodom otvaranja manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao, pamtimo vremena u kojima je vakuf pomagao gotovo sve društvene aktivnosti.

“Teško je bilo naći neku aktivnost u kojoj nije vakufa da je podrži i pomogne. Vakufe su gradili darežljivi ljudi i predavali ih povjerljivima da ih čuvaju, popravljaju i unapređuju. Nova vremena traže nove vakife, slavni preci su nam pokazali put kojim treba ići”, naglasio je Zajimović.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tradicionalno sedmu godinu organizuje manifestaciju "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" koja će se održavati do 29. aprila u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Bužimu i Kiseljaku.

Okosnicu manifestacije činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaj među kojima se izdvajaju okrugli sto i tribune o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, te svečano otvorenje vakufskih objekata u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku.

U okviru manifestacije sutra će biti organizovana svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije, jedine neobnovljene banjalučke džamije, čiju izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Svečanosti u Banjoj Luci prisustvovaće visoka delegacija Generalne direkcije vakufa Republike Turske na čelu sa direktorom Adnanom Ertemom i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

U subotu, 29. aprila, u Bužimu, održat će se svečanost otvaranja vakufskog objekta "Islamski-kulturni centar" čiju izgradnju su u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH finansirali vakifi iz Kuvajta i tim činom manifestacija "Dani vakufa 2017" biće završena.

Iz Vakufske direkcije ranije su izrazili uvjerenje da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promoviše vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, koji su imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj historiji Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine