digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stolac - Prikazan film i otvorena izložba fotografija

Autor: H. Eminović Maj 20, 2017 0

U povodu Dana džamija i džemata, a u okviru manifestacije Dani mevluda i zikra, 11. maja je u Stocu upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma, izložba fotografija i tribina o hercegovačkim džamijama i džematima u XX stoljeću.

Film Mense Medara „Fedžr -Jutarnje rumenilo“ temelji se na autentičnim video snimcima povratka prognanih Bošnjaka u Stolac, zadračenim lokalitetima porušenih džamija i ognjišta, obnovi kulturno historijskog nasljeđa i na panoramskim snimcima  Stoca u posljednja dva desetljeća. Centralni tema filma je obnova Careve džamije u Stocu. Na izložbi fotografija „Alem u prašini“, čiji je autor Hasan Eminović, prikazano je 30 detalja porušenih džamija u Hercegovini od 1992.- 1995. g., te zaboravljeni događaji miniranja  i paljenja džamija u Gacku nakon njihove postdejtonske obnove. 

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je otvorio izložbu, uz podsjećanje na sudbinu džemata i džamija u Hercegovini, koja se ogleda u tome da se, uglavnom, u mirnodopska vremena, zbog vanjskih ili unutrašnjih faktora, pritisaka, ekonomskih, političkih trvenja, najprije muslimani šikaniraju, progone i obespravljuju, a nakon desetak godina zatvori se ili poruši i njihova džamija.

U ratnim vihorima i džamije i njihovi džemati stradali su u istom danu i istim okolnostima. Ilustracije radi, treba podsjetiti da je u Hercegovini do Drugog svjetskog rata porušeno ili prestalo sa radom preko 30 džamija i mesdžida. (U Mostaru petnaestak džamija i mesdžida,  u Stocu dva, u Ljubinju 3, u Gacku 3, u Trebinju 7, u Ljubuškom 2, desetak medresa itd., a obim oduzete vakufske imovine nemoguće je procijeniti). Tokom i nakon Drugog svjetskog rata porušeno je blizu četrdeset džamija i mesdžida, (u Mostaru 12, u Stocu 4, u Ljubinju 2, u Nevesinju 2, u Bileći 6, u Gacku  5, u Trebinju 6, a s nestajanjem džamija nestajali su i Bošnjaci s tih prostora).

„U duhovnim simbolima islama, džamijama, tekijama i drugim vjerskim središtima, krije se snaga i mogućnost organizacije džemata, zajednice, okupljanja i objedinjavanja, stvaranja socijalnog, društvenog, kulturnog, nacionalnog, vjerskog, jezičkog i svakog drugog identiteta jedne zajednice. Sveukupni izraz muslimanskog života krije su tu, samo što mi te potencijale nismo koristili. Nismo ih prepoznavali“, istakao je mostarski muftija Salem ef. Dedović, naglasivši da džemat nije i ne smije biti statična kategorija.

„Obilježavanju Dana džamija je dodata i  sadržajno bogatija dimenzija, obilježavanje dana džemata. To je po mom mišljenju nešto što se zove ići ukorak s vremenom, motriti vrijeme i davati odgovore na potrebe vremena“, zaključio je muftija Dedović.

Pojašnjavajući motive stavljanja u fokus i interesovanja za džemate sa Danom džamija direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović je podsjetio da su uglavnom sve džamije u BiH već obnovljene, te da se proces aktivnog djelovanja Islamske zajednice na događajima rušenje džamija ne smije zaustaviti. „Mi mislimo da trebamo ući u proces obnove džemata. Mi imamo mjesta u BiH gdje je obnovljeno petnaestak džamija, a u neke od njih po mjesec dana niko ne ulazi“, konstatirao je Abdibegović.  

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine