digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hatma-dove za odrasle u Tutnjevcu

U petak večer, 04. maja 2018. godine, poslije akšam-namaza u džematu Tutnjevac, Medžlis IZ-e Srebrenik održana je svečanost Hatma dova za odrasle.

 Ova svečanost održana je u sklopu redovnih mjesečnih aktivnosti, odnosno tribina koje ovaj  džemat organizira pet godina prvog petka u mjesecu. Ovo je pedeseta tribina, svečanost, u ovom dzematu.

Program je počeo nakon akšam-namaza,kojeg je predvodio glavni imam Refik-ef. Hodžić, obraćanjem domaćina hfz. Damir-ef. Jahića, imama džemata Tutnjevac, koji je izrazio dobrodošlicu prisutnima. On je prisutne upoznao sa aktivnostima koje je ovaj džemat realizirao u proteklih pet godina, te istakao da se prvog petka u mjesecu već pet godina realiziraju redovne tribine.

Ovog puta odlučili smo se da tribinu zamijenimo sa hatma dovama. Ovo je pedeseta aktivnost/tribina u džematu-istakao je hafiz. On je potom upoznao prisutne vjernike o protokolu svečanosti te predstavio gosta.  Hafiz se zahvalio svima na dolasku a posebno dr.sc Osmanu Kozliću i vjernicima iz drugih gradova koji su i pored svojih obaveza i nevremena došli da podijele radost sa svršenicima hatme i džematlijama ovog džemata.

Poslije uvodnog govora Damir-ef. svršenici hatme proučili su nekoliko odlomaka iz Kur'ana a program je dodatno uljepšan učenjem ilahija kojeg su izveli imami i djevojke iz susjednih džemata. Kratko obraćanje na svečanosti je imao i glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u svom izlaganju pohvalio aktivnosti ovog džemata, te istakao važnost kontinuiranog rada, djelovanja, što ovaj džemat radi godinama. On je čestitaosvršenicima hatmi, njihovim porodicama, džematu a posebno muallimu hfz. Damir-ef. koji je, kako je istakao, najzaslužniji za ovaj uspjeh. Na kraju je čestitao nastupajuće mubarek dane ramazana te najavio gosta-predavača.

Gost-predavač na ovoj svečanosti, što nam je posebno bilo drago, bio je Muftija banjalučki dr.sc Osman-ef.Kozlić. Muftija Kozlić  je u svom govoru čestitao svršenicima hatmi, a posebno hafizu koji je najveći „krivac“ za večerasnju svečanost. On je istakao koliko je ova svečanost važna i za džemat i Medžlis. Muftija je govorio o važnosti veze insana s Kur'anom, njegovom čitanju, učenju, proučavanju te razumijevanju.

Potakao je sve prisutne na razmišljanje o Kur'anu, o onome što čovjek uči. Naš odnos prema Kur'anu, svim islamskim vrijednostima, prema samom sebi pa i svima drugima mora se mijenjati, jer problem je u nama samima-istakao je Kozlić. Pozvao je sve prisutne da daju svoj maksimalan doprinos na polju društvenog aktivizma, razumijevanju drugog i drugačijeg, te da radimo na poboljšanju stanja Bošnjaka.

Svršenici hatme su: Hazreta Jahić, Pašada Suljić, Ajša Harbašs, Jasmin Bajrić, šefika Muminović, Vahida Hasanović i Muminović Munira.

Na kraju svršenicima hatmi uručene su diplome i hedije u ime Medžlisa i džemata a uručio ih je dr. Kozlić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine