digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tmurni zimski dani i nesanica

Autor: Adna Zulić Januar 25, 2019 0

Tmurno vrijeme se redovno veže uz osjećaj depresije. Često bismo samo ostali u krevetu, ispod deke, bez volje da se družimo, komuniciramo ili bilo šta drugo. Za tmurno i vlažno vrijeme vezan je i pad krvnog pritiska što ponovo ima veze sa osjećajem umora, pospanosti i bezvoljnosti. Pored toga, uz sve pogodnosti kao što su slabo osvjetljenje i duge noći, ipak nas nerijetko muči nesanica ili poremećen i/ili isprekidan san. Nekad ipak sami biramo da legnemo kasno i spavamo kraće.

Odraslom čovjeku je potrebno osam sati sna kako bi tijelo moglo da obnovi energiju, stabilizuje imunitet i rad žlijezda koje luče hormone.

Šta se dešava ako nam je san duže vrijeme poremećen?

San od 6 sati

Ukoliko ste spavali dva sata manje od preporučenih osam, smanjena vam je sposobnost brzog savlađivanja kompleksnih zadataka. Mnogo ćete zijevati, a ako neko misli da se tijelo može navići na kraće vrijeme spavanja, vara se.

San od 4 sata

Ukoliko ste spavali samo četiri sata, vaš mozak je nesposoban da dovoljno brzo procesuira teže zadatke, imate problema sa pronalaženjem stvari, zaboravni ste, motorika tijela je usporena, vrlo vjerovatno ste veoma gladni, jer nedostatak sna povećava nivo kortizola u krvi što dovodi do konstantnog osjećaja gladi. Osjećate potrebu za slanom i masnom hranom kao i slatkišima i ugljenim hidratima.

San kraći od 3 sata

Svakome od nas se desilo da smo nekad probdjeli noć zbog: pripreme ispita, dovršavanja poslovnih zadataka, male bebe, bolesti i sl. a uspjeli smo odmoriti samo 2-3 sata. Kada spavamo premalo često smo razdražljivi, preosjetljivi, refleksi su brzi, jer je mozak 'uključio' rezerve, tj. hormone koji će odmijeniti druge hormone koji se luče samo prilikom noćnog odmora. Zbog navale endorfina osjećamo se u punoj snazi, ali to traje otprilike do podne, tada nastupa pad hormona koji nas čini energičnim i potpuna otupljenost osjetila. Dolazi do naglog pada koncentracije i lutanja misli ili čak drijemanja u budnom stanju. 

Nedostatak sna generalno utječe na kvalitet krvi i krvnih sudova, nivo krvnog pritiska, metabolizam, zdravlje kože, nivo hormona itd. Neispavanost je posebno opasna kada smo učesnik u saobraćaju. Statistike ukazuju na činjenicu da 50% saobraćajnih nesreća izazovu neispavani vozači zbog smanjene koncentracije i pažnje ili čak drijemanja za volanom.

Šta možete učiniti da sebi olakšate

U borbi protiv nesanice znajte da je nedostatak melatonina – hormona koji se luči noću i koji je ključan za zdrav san jedan od ključnih uzroka poremećaja spavanja. Za zdrav nivo melatonina potrebni su sunce i zdrava prehrana raznovrsnim voćem i povrćem. Međutim, šta da radimo kada su zimi dani kratki i tmurni, a zalihe sezonskog voća i povrća svedene na minimum?

U toku dana koristite i najkraće sunčane etape da prošetate i izložite se sunčevim zrakama. Kada osjetite pospanost i drijemež, izađite na svježi zrak radije nego da posegnete za kahvom. Kivi i višnje sadrže melatonin pa uvedite u jelovnik kompot ili sok od višnje, koje ste spremili kao zimnicu, a pomoći će i kupovni pripravci, a predveče pojedite dva kivija koje zimi možemo naći u svježem stanju. Čajni pripravci od kamilice, mente ili lavande djeluju umirujuće i opuštajuće. Nastojte leći na vrijeme i pri tome povedite računa da je temperatura u prostoriji u kojoj spavate ugodna, isključite nepotrebne zvukove.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine