digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dan u životu vrijednog muslimana

Autor: Davud Efendić Decembar 27, 2015 0

Kada osvane novi dan u životu vrijednog muslimana, prije nego ustane iz kreveta, on prouči poznatu dovu:

 

اَلحَمْدُ لِلَّهِ الَّذى أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَ إلَيْهِ النُّشُور. -Hvala Allahu Koji nas je oživio, nakon što nas je mrtvim učinio; Njemu će se sve vratiti.[1]

Kada htjedne ući u toalet, ulazi lijevom nogom, i prije ulaska uči dovu :

اَللَّهُمَ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبْثِ وَ الْخَبَائِثِ. - Allahu moj, kod Tebe tražim utočište od zla svakog šejtana.

Kada izlazi, izlazi desnom nogom, i uči: غُفْرَانَكَ - Oprosti mi, Gospodaru.

 

Ukoliko se prilikom vršenja nužde nalazi vani, neće okretati prednju niti stražnju stranu tijela prema Kibli, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kada vršite prirodnu potrebu, ne okrećite prednju / zadnju stranu tijela prema Kibli, već se okrenite prema istoku ili zapadu."

 

Vrijedan insan se čuva od nečistoće, da kojim slučajem ne bi došla u dodir s njegovom odjećom ili tijelom. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Čuvajte se mokraće, jer je ona glavni uzrok kaburskog azaba (patnje)."

 

Nakon toga uzima abdest, te uči sljedećع dovu :

أشْهَدُ أنْ لاَ إلهَ إلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ , وَ أشْهَدُ أنَّ محمّدا عَبْدُهُ وَ رَسُولُه

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِى مِنَ التَّوَّابِينَ وَ اجْعَلْنِى مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ. - Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha Jedinoga, Koji ortaka nema, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. Allahu moj, daj da budem među onima koji Ti tevbu često čine, i među onima koji se mnogo čiste.

 

Ako se probudi prije zore, klanja nekoliko rekata nafile, skrušeno se obraćajući Uzvišenom Allahu, a kada svane zora, klanja dva rekata sabahskog sunneta, a farz nastoji klanjati džematile u najbližoj džamiji, jer je to jedno od najboljih i Allahu najdražih djela, budući da je Poslanik, a.s., rekao: "Namaz u džematu je dvadeset i sedam puta efdalniji (vrijedniji) od namaza koji čovjek sam klanja.''

 

Nakon namaza prouči :

لَا إلهَ إلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ , لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ. - Nema boga osim Allaha Jedinoga, Koji ortaka nema. Njemu pripada sva vlast i zahvala, i On može sve da učini. (10 puta)

 

Također prouči :

اَللَّهُمَّ أَجِرْنِى مِنَ النَّارِ. - Allahu moj, sačuvaj me Vatre . (Sedam puta)

 

Nakon svakog namaza, trideset i tri puta prouči " Subhanallahi " - Slavljen neka je Allah,

" Elhamdu lillahi " - Neka je hvala Allahu, i "Allahu ekber " - Allah je najveći.

Stotinu puta prouči "La ilahe illellah".

Poslije ovih zikrova, prouči Ajetul-Kursiju, te sure Ihlas, Felek i Nas.

 

Nakon klanjanog sabah-namaza, uči ono što mu je najlakše iz Kur'an-i Kerima.

Prvak svih svjetova, Muhammed, a.s., je rekao: "Najbolji od vas su oni koji uče Kur'an, i koji druge Kur'anu podučavaju."

Također je rekao: "Učite Kur'an, jer će on na Sudnjem danu biti zagovornik onima koji ga budu učili."

 

Kada provede određeno vrijeme učeći Kur'an, uradi nekoliko serija tjelesnih vježbi kako bi ojačao svoje tijelo.

Muhammed, a.s., je rekao: "Jak mu'min je bolji i Allahu draži od slabog mu'mina."

 

Kada izađe iz kuće, uči slijedeću dovu:

بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ . اَللَّهُمَّ أَعُوذُ بِكَ اَنْ أَضِلَّ اَوْ أُضَلَّ أَوْ أَزِلَّ أَوْ أُزَلَّ أَوْ أَظْلِمَ أَوْ أُظْلَمَ اَوْ أَجْهَلَ اَوْ يُجْهَلَ عَلَيَّ.

"U ime Allaha. Na Allaha se oslanjam, nema snage ni moći osim kod Njega. Gospodaru moj, utječem Ti se od toga da zalutam i od toga da u zabludu doveden budem, utječem Ti se od posrtaja i od toga da me neko na grijeh navede. Utječem Ti se od toga da zulum učinim i da mi zulum učinjen bude. Utječem ti se od toga da zanemarim nečije pravo, i da neko moje pravo zanemari."


Na putu prema poslu ili školi, slijedi adabe (lijepe navike) puta, kao što je širenje selama, lijep govor s ljudima, podsticanje na dobro, a odvraćanje od zla, spuštanje pogleda  i tome slično.

Na poslu ili u školi čuva svoju bogobojaznost, nastoji da se druži sa bogobojaznim i onim koji su dobri, trudi se u poslu ili na nastavi, čuva svoj namaz, kontroliše svoj nefs u srdžbi, istinoljubiv je i iskren u svome ophođenju prema prijateljima i ostalim ljudima, nastoji da udovolji njihovim potrebama, poštuje starijega i cijeni ga, a milostiv je prema mlađemu i

pomaže mu.

 

Kada se vrati kući, nastoji da klanja propisane namaze u džematu, i na putu prema džamiji uči slijedeću dovu :

اللَّهُمَّ اجْعَلْ فِي قَلْبِي نُورًا وَفِي بَصَرِي نُورًا وَفِي سَمْعِي نُورًا وَعَنْ يَمِينِي نُورًا وَعَنْ يَسَارِي نُورًا وَ فَوْقِي نُورًا وَ تَحْتِي نُورًا وَ أَمَامِي نُورًا وَ خَلْفِي نُورًا واجْعَلْ لِى نُورًا. -  Allahu moj, podari mi svjetlo u mome srcu, mome vidu, mome sluhu. Gospodaru moj, podari mi svjetlo sa moje desne strane, sa moje lijeve strane, svjetlo iznad mene i ispod mene. Allahu, podari mi svjetlo ispred mene i iza mene. Allahu, podari mi svjetlo!

 

U džamiju ulazi desnom nogom govoreći:

بِسْمِ اللهِ وَ الصَّلاَةُ وَ السَّلاَمُ عَلَى رَسُولِ اللهِ. اَللَّهُمَّ افْتَحْ لِى أَبْوَابَ رَحْمَتِكَ. - U ime Allaha. Neka je blagoslov i mir na Njegovog poslanika. Allahu moj, otvori mi vrata Svoje milosti.

Iz džamije izlazi lijevom nogom, učeći: اَللَّهُمَّ اِنِّى أَسْاَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ - Gospodaru moj, podari mi Svoje dobrote.

 

Vrijedan musliman svoje dnevne obaveze izvršava na najljepši i najpotpuniji način, pod nadzorom onoga koji je stariji od njega i koji mu pomaže u sticanju radnog iskustva i znanja u obavljanju zadataka,  tako da svojim kolegama pokaže istinsku sliku vrijednog muslimana, čestitog u svome poslu. Poslanik, a.s. je rekao:  ,,Kada jedan od vas nešto radi, Allah voli da se taj posao upotpuni (čestito uradi)."

 

Čestit insan se čuva dugog sijeljenja i besposličarenja, zato što ono škodi zdravlju i odnosi bereket koji musliman traži u sabah-namazu sljedećeg dana, i u onome što je vezano za namaz od dova i zikrova.

Kada krene u postelju, liježe na desni bok, uči Ajetul-Kursiju, suru Ihlas, Felek i Nas, te, nakon toga, slijedeću dovu :

اَللَّهُمَّ رَبِّى بِكَ وَضَعْتُ جَنْبِى وَ بكَ أَرفَعُهُ, اِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِى, فَاغْفِرْ لَهَا, وَ اِنْ أَرسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحفَظُ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ. -  Allahu, Gospodaru moj, u Tvoje ime liježem, i u Tvoje ime ustajem. Ako zadržiš moju dušu, oprosti joj, a ako je vratiš nazad, čuvaj je onako kako čuvaš Svoje dobre robove.

 

Ovako čestit musliman provodi dane ispunjene poslaničkom uputom, ispunjene dobrom i dobročinstvom; dane ispunjene srećom za njega i za sve ljude.

 

Preveo: hfz. Davud Efendić, učenik III  razreda Behram-begove medrese

Član prevodilačke sekcije (Arapski jezik)

 

 

 

[1]  Ova dova se može razumjeti u kontekstu 42. ajeta sure Az-Zumar, gdje Uzvišeni veli : "Allah uzima duše u času smrti njihove, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju." (op.prev.)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine