digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Savjet zaljubljenima: "Kako da ti ljubav ne slomi srce?"

Autor: Eldar Tutnić Februar 13, 2017 0

S obzirom da nisam rođen za vrijeme "onog vremena", te da je moje djetinjstvo jučer završilo, znam kroz šta mladi ovog doba prolaze.

Gotovo da nisam sreo momka ili djevojku koji nisu imali slomljeno srce, tešku ljubav i depresiju zbog toga. Kako riješiti taj veliki problem? Omladinci moji, kod mnogih mladića i djevojaka zabava počinje prije braka, a završava se brakom, što u samoj osnovi dovodi do nesretne ljubavi i života.

Ašikovanje u islamu se naziva zarukama. Dakle, proces do sretne ljubavi ne ide kroz mjesece i godine zabavljanja da biste se na kraju skrasili sa voljenom osobom. Ova prethodna rečenica je za vas da je analizirate podrobno.

Brak je početak prave ljubavi, a nije mjesto gdje ćeš se skrasiti pošto si probao sve drugo. Čovjek koji zarati sa svima bit će pronađen i kad se sakrije u mišiju rupu.

Ljubav ne završava brakom, ona tu počinje osim ako ste vi već odlučili suprotno. Kako da oženiš osobu koju ne znaš?, pa ženu udaju četiri stvari: ljepota, imetak, porijeklo i vjera; ovo zadnje je ključ ljubavi, učio nas je Poslanik, alejhiselam.

Brak je zabavljanje, veza prije braka može biti samo zarukama koje ne treba da traju dugo i u tom periodu nije dozvoljeno grljenje, ljubljenje i osamljivanje. Sjetite se one boli, ašičke, kada sjedite sa voljenom a ne možete je zagrliti, a želite to tako jako. Ako ostavite tom osjećaju, čežnji, previše vremena ona će vas odvesti u konzumaciju braka prije braka, a to je sigurno ljubavna propast.

Moj iskreni savjet svim mladićima i djevojkama jeste da se ne upuštaju u avanture veza i "šerijatskih veza", znam da je jako teško osaburiti, znam da ti nekad dođe da se isplačeš zbog strastvenih muka, ali vjeruj mi da je vječnost ljepša od koje minute. Presijecite okove nesreće i patnje, krenite putem vječne ljubavi.

Zaključak

Put ka ljubavi iz bajke je ljubav iz stvarnosti. U vezu ne treba ulaziti osim ako nemaš namjeru da se ženiš ili udavaš, u suprotnom zagarantovano ti je slomljeno srce i vjerovatno vječno emotivno i dugo mentalno sjećanje na to. Sviđa ti se neko?, imaš hljeba da jedeš?, uzdaj se u Allaha i uživaj u strastima bračnim.

Uzvišeni kaže: "Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna!" (Sura Nur, 32.)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine