digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema: Ni Federacije ni RS-a nema bez pristanka Bošnjaka

Autor: Septembar 11, 2016 0

U našoj svakodnevici veoma je prisutna politika proizvodnje strahova, od kojih je za Bošnjake najdominantniji strah i zabrinutost za opstanak, posebno u kontekstu priče o referendumu koja dolazi iz dijela Bosne i Hercegovine čije je političko središte Banja Luka. Šta biste tim povodom poručili muslimanima i njihovim predstavnicima u različitim sferama, ne samo političarima?

 

Reisu-l-ulema: Neki političari su učili zanat od kreatora zločina na ovim prostorima Slobodana Miloševića, po kome je strah najbolje sredstvo da se vlada masom neslobodnih ljudi. U izvedbi se pokazalo da je Milošević loš učitelj, koji je završio svoju životnu karijeru neslavno, pa se ni njegovim učenicima ne piše ništa bolje. Bosna i Hercegovina je složena država. Sastavljena je od dva entiteta u kojima žive tri ravnopravna naroda, koji polažu pravo na svaki pedalj njene zemlje. Mi nikada nismo željeli ovakvu podjelu zemlje, ali smo na nju pristali radi višeg cilja, radi okončanja surovog rata. Ukoliko bilo ko dovodi u pitanje ovu činjenicu, doveo je u pitanje naš pristanak na unutrašnju organizaciju države. Dakle, ni Federacije ni RS-a nema bez pristanka Bošnjaka.

Drugo, tvorevina RS, na čijoj teritoriji su počinjeni genocid i drugi strašni zločini, mora se distancirati od zločina koji su počinjeni u njeno ime i zločinaca.

Treće, entiteti se moraju demokratizirati u svojim institucijama i ustanovama. Postoje ozbiljna kršenja ljudskih prava, posebno u RS-u. Ono što se sada događa na tom prostoru u sferi obrazovanja bošnjačke djece govori da ovakve institucije i ustanove ne mogu postojati i treba ih pod hitno demokratizirati.

Ne bi bilo dobro dalje izazivati dobru volju Bošnjaka i njihov pristanak na ovakvo uređenje odnosa u Bosni i Hercegovini.

Cijeli intervju u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine