digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Efendija Husić: Svoj status u džematima imami sami izgrađuju

Autor: Elvedin Subašić Februar 07, 2017 0

Abdulah Husić, rođen 1985. u Gračanici, završio je  Behram-begovu medresu u Tuzli, a Fakultet Usuli-d-din, Univerziteta Al-Azhar u Kairu, 2008. Magistrirao je 2016. na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 2009. zaposlen je u džematu Stjepan Polje Centar. Od 2012. angažovan i kao koordinator edukacijskog programa za mlade Rijaseta IZ BiH pri Medžlisu IZ Gračanica.

Po čemu se ističe Vaš džemat?

Džemat Stjepan Polje – Centar je formiran 15. maja 2009. i jedan je od najmlađih džemata na području Medžlisa IZ Gračanica. Prva stvar, koju s ponosom džematlije ovog džemata ističu, jeste džamija i objekti uz nju koje su sagradili za nešto manje od 11 mjeseci. Ideja, ali i iskrena želja, da to bude džamija koja će koristiti, ne samo džematlijama ovog džemata, nego i mnogobrojnim musafirima koji svakodnevno prolaze pored nje, pokazala se potpuno ispravnom. Također, pored spomenute činjenice da je to po godinama egzistiranja jedan od najmlađih džemata na području Medžlisa, i njegova populacija je takva obzirom da članstvo čine najvećim dijelom mlađi bračni parovi i oni u srednjoj dobi.

Čita li se Preporod u vašem džematu?

Kroz sedam ili osam godina, koliko egzistira ovaj džemat, broj pretplatnika Preporoda je malo iznad prosjeka u Medžlisu, s obzirom da u prosjeku imamo dvadesetak pretplatnika svake godine. Međutim, to svakako nije jedini pokazatelj koliko se čita Preporod obzirom da je sve veći broj onih koji sadržaje čitaju putem online stranice Preporoda. To najčešće primjećujemo po broju dijeljenja (sharing) određenih sadržaja na društvenim mrežama. Takav je, uostalom, slučaj i sa svim drugim printanim medijima.

Kako vidite status imama danas u BiH, naročito mlađih generacija koje biraju ovaj put?

Općenito gledajući imam je, kako to često reisu-l-ulema ističe, institucija u našem narodu. Mišljenja sam da to još uvijek jeste. Iako je, kako ranije tako i danas, bilo mnogo pokušaja da se takav status imama u našem narodu naruši, to se, osim u nekim izolovanim slučajevima, hvala Bogu nije desilo. Za to su najvećim dijelom zaslužni sami imami. Svoj individualni status, autoritet i sliku u džematima u kojima djeluju imami sami izgrađuju. Također, uslovi u kojima imami danas mogu da obavljaju svoju misiju u većini slučajeva su bolji nego su to nekad bili. Mladi imami koji ovaj poziv biraju kao svoju životnu misiju prepoznaju velike mogućnosti koje taj poziv sa sobom nosi. Zbog toga  je veliki broj onih koji svoje obrazovanje stječu u islamskim odgojno – obrazovnim institucijama u BiH ali i svijetu želeći izgraditi što bolju osnovu za obavljanje ove misije. Imam kao osnovni kotač u sistemu Islamske zajednice, zasigurno, zaslužuje i svoje jasno pozicioniranje u njenom ustavu.

Cijeli razgovor u Preporodu od 1. februara

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine