digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izašao dvobroj Preporoda

Dvobroj islamskih informativnih novina „Preporod“, od 15. jula 2015. godine, donosi tekstove o Bajramu i bogatoj islamskoj tradiciji Bošnjaka vezano za obilježavanje Bajrama

Pored opširnog izvještaja sa kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici i razgovora sa Munirom Subašić, dr. Admir Mulaosmanović analizirao je povijest odnosa Rusije i Srbije, a Hikmet Karčić pojašnjava pravoslavnu vezu kroz učešće Rusa, Grka i Ukrajinaca u agresiji na BiH 1992-1995. Također, Preporod donosi svjedočenje Muhameda Šaćirbegovića, bivšeg mnistra vanjskih poslova Republike BiH, u kojem on iznosi vlastito viđenje osvajanja Srebrenice 1995. godine u kojem ističe kako su Pariz, London i Vašington donijeli odluku o uskraćivanju NATO podrške holandskim vojnicima u Srebrenici, što je dovelo do genocida te da je to sve bilo u kontekstu priprema za Dejtonski sporazum.

Preporod donosi ramazanske reportaže iz Banja Luke, Hercegovine, Makedonije, Albanije, Austrije, Švicarske i mnogih drugih džemata iz domovine i bošnjačke dijaspore.

Kako bi potako na aktivniji pristup reguliranja imovinsko-pravnih odnosa, u Preporodovom prilogu problematizira se pitanje odnosa Bošnjaka prema gruntu.

Preporod donosi intergralni tekst Deklaracije Sabora IZ o Srebrenici i Fetvu Vijeća muftija IZ kojima se lokaliteti Srebrenice i Žepe proglašavaju Šehitlucima genocida na muslimanima Bošnjacima.

Muftija Ahmed ef. Adilović promišlja kako nakon ramazana i Bajrama održati kontinuitet vjere, dok Nijaz ef. Duzan u izuzetno zanimljivom osvrtu daje perspektivu viđenja aktuelnih događaja iz vizure imama u povratničkom džematu. Damir ef. Peštalić u ovom broju je vodio dnevnik imama.

Preporod je dostupan i na kioscima širom BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine