digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ibrahim Kalin: Potrebno je Evropi vratiti Andaluzijski duh pluralizma

Autor: E.S. Januar 25, 2018 0

Dr. Ibrahim Kalın, glasnogovornik i glavni savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana održao je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu javno predavanje na temu: „Islam i Zapad u 21. vijeku“.

Prije predavanja prisutnima se obratio dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra, koji je istakao važnost ove i sličnih tema s obzirom da su muslimani u današnjem evropskom kontekstu "Drugi" kao što su na evropskom tlu to nekada bili Jevreji.

Govoreći o današnjem kontekstu Kalin se dotakao povijesnog problema islamsko-zapadnih relacija, koji je važan za razumijevanje današnjih odnosa. Prva reakcija Evropljana kada su došli u muslimanske zemlje, prvenstveno je bilo iznenađenje na teološkoj razini. Drugi izazov bili su vojni sukobi s muslimanima i treći izazov Zapada s muslimanima ticao se percepcije islama kao kulture i civilizacije koja je bila potencijalna prijetnja judeo-kršćanskoj civilizaciji.
"Prema ranijim kršćanima islam je bio jedan kult, sekta nastala iz kršćanstva. Islam je po ranijim kršćanskim autorima bio hereza. Poredeći ga s likom Isusa kršćanima je Muhammed, a.s. bio suviše vezan za ovaj svijet. Pogrešne percepcije su nastavljene kroz kasnija stoljeća... Jedna od tih pogrešnih koncepcija bila je tvrdnja da je islam vjera nasilja u smislu: 'Muhamed se borio, učestvovao u ratovima, islam se širio mačem...', a što je interesantno da su to govorili u jeku križarskih ratova koje su inicirali. Kada danas gledate opću sliku muslimana i islama na Zapadu, dva elementa koja se ističu jeste opsjednutost muslimana seksom i “islam je vjera nasilja“. Hollywood prodaje svoje proizvode o islamu na osnovu ove dvije teme. Kada je riječ o vojnom izazovu s muslimanima, s kojima se suočio Zapad, današnja slika muslimana se i dalje veže za pojmove rata i nasilja. Ne govori se o umjetnosti i kulturi, već: 'Oni su ratnici, ne mogu proizvoditi umjetnost i kulturu...', što je očit pristup muslimanima u današnjem svijetu zbog čega i nedostaje naučnih radova o znanstvenom i umjetničkom doprinosu islama svjetskoj civilizaciji", kazao je, između ostaloga, dr. Kalin, ističući da muslimani nisu bili vezani za jedan kulturni identitet koji bi se nametao, već bi prihvatali kulturu regija u koje bi dolazili te i kao zvanična vlast priznavali i širili pluralizam. Muslimani nisu imali striktnih kulturalnih ograničenja koja bi nametali drugima, stoga su mnoge kulture preživjele do danas tamo gdje su muslimani bili većina ili vlast.

"Važno je da znate kako ćete pričati o sebi, svoju priču. Danas su muslimani izgubili efikasan metod 'pričanja' svoje priče. Naravno, često i najveće uspjehe anuliraju konstantni teroristički napadi", kazao je Kalin.

 

Eurocentrični pristup i orijentalizam doveo je toga da se današnji muslimani i njihova naučno-kulturna baština opisuju kao "Drugi". Ipak, Kalin je bio optimističan u vezi s budućnošću muslimana u Evropi i islamsko-zapadnih relacija, čak i pored rastuće političke desnice u Evropi.
"Mi možemo u Evropi danas učiti jedni od drugih, živjeti zajedno kao nekada u Andaluziji kada su muslimani, Jevreji i kršćani gradili jednu globalnu kulturu i civilizaciju, ali ujedno zadržavali svoj kulturni identitet. Sarajevo nam može poslužiti kao primjer. Život Andaluzije se može osjetiti ovdje i prenijeti u ostatak svijeta", kazao je Kalin.
Kalin je u nastavku odgovarao na pitanja prisutnih. Profesor Ešref Kenan Rašidagić je pitao ko danas govori u ime islama i muslimana, s obzirom na današnju zloupotrebu islama u političke svrhe i ideologije.
Prema mišljenju Kalina, postoji značajan broj islamskih intelektualaca koji mogu govoriti u ime muslimana i promovirati prihvaćanje pluralizma, ali prije toga muslimani se moraju u zapadnom svjetonazoru u terminima politike, kulture, nauke... smatrati jednakim.
I druga pitanja su bila u tom smjeru: kako promijeniti sliku muslimana u svijetu?
Kalin je kazao da je to veliki izazov za muslimane, ali ne smiju odustajati kreirajući alternativni narativ. "Važno je da znate kako ćete pričati o sebi, svoju priču. Danas su muslimani izgubili efikasan metod 'pričanja' svoje priče. Naravno, često i najveće uspjehe anuliraju konstantni teroristički napadi", kazao je Kalin.

paralel

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine