Salkić: Nacrt zakona o žrtvama ratne torture RS je protiv žrtava torture

Autor: Februar 03, 2018 0

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagovao na usvajanje diskriminirajućeg zakona.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 3. februara 2018. godine, izjavio da je usvajanjem Nacrta zakona o žrtvama ratne torture RS, entitetska vlast nastavila sistemsku diskriminaciju nesrba u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je ovaj diskriminirajući zakon usvojila Vlada bh. entiteta RS, te da je cilj ovakve sistemske diskriminacije stvaranje ambijenta i nemogućih uslova za život i ostanak nesrba na ovom prostoru. Pojasnio je da je na osnovu odredbi ovog zakona potpuno jasno da nesrbi, koji su žrtve ratne torture u bh. entitetu RS, ne mogu ostvariti nikakva prava

 -Ovim zakonom se više desetaka hiljada Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u ovom entitetu ostavlja bez mogućnosti za bilo kakvu novčanu nadoknadu ili neki drugi oblik satisfakcije za torture kojima su bili izloženi, upravo od prethodnih vlasti na ovom prostoru. Da ima odgovornosti i morala u pristupu i izradi ovakvog zakona, Vlada ovog entiteta bi u prvi plan stavila upravo žrtve torture koje su nesrbi, jer su te žrtve rezultat nečasnog djelovanja njihovih prethodnika.

Na prostoru današnjeg entiteta RS se od 1992. do 1995. godine dešavala najveća ratna tortura na tlu Evrope nakon 2. svjetskog rata i to upravo nad nesrbima, koji se nažalost ne mogu prepoznati u ovom zakonu. Žalosno je da entitetska vlast još jednom zatvara oči pred sudski dokazanom istinom, te ignoriše hiljade bošnjačkih i hrvatskih dječaka i muškaraca, ali i djevojaka i žena, koji su prošli torture i seksualna zlostavljanja od Batkovića i Sušice do Keraterma i Omarske, ali i širom današnjeg entiteta RS.

Očekujem snažnu reakciju civilnog sektora i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kako u ovom entitetu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pozivam Vladu entiteta da povuče ova jednostrani i po nama šovinistički zakon iz procedure i time pokaže da je dostojna pažnje svih građana u ovom entitetu, ali i da konačno postane svjesna da mi živimo u 21. vijeku, te da težimo najvećim civilizacijskim vrijednostima, čemu ovaj zakon definitivno ne vodi, kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija