digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sud SAD: Žalbe na tužbe osumnjičenih za 11/9

Autor: A.H.H. Oktobar 20, 2016 0
Visoki zvaničnici Bushove administracije pokušavaju osporiti tužbe velikog broja muslimana nasumice hapšenih nakon terorističkih napada 11. septembra Visoki zvaničnici Bushove administracije pokušavaju osporiti tužbe velikog broja muslimana nasumice hapšenih nakon terorističkih napada 11. septembra

Visoki američki zvaničnici podnijeli žalbe na tužbe imigranata muslimana pritvaranih nakon terorističkih napada 11. septembra

Washington - Vrhovni sud SAD dopustiće razmatranje žalbi koje su podnijeli visoki zvaničnici iz administracije Georgea W. Busha, u cilju obustavljanja tužbi koje je podnio veliki broj imagranata muslimana koji su pritvarani kao osumnjičeni nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. kada su američke vlasti uhapsile i pritvorile više od 750 imigranata bez pravne osnove. Podnosioci tužbi navode da su nakon napada na Svjetski trgovinski centar nasumično pritvarani i bili izloženi ponižavajućem tretmanu i zlostavljanju. Ove tužbe mogu da dovedu do procesuiranja bivših visokih državnih dužnosnika, među kojima je i bivši pravobranioc John Ashcroft, bivši direktor Federalnog zavoda za istrage FBI Robert Mueller, komesar za imigraciju i drugi visoki dužnosnici administracije bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Tužitelji navode da su bili ciljana grupa samo zato što su muslimani ili imaju arapsko porijeklo, bez ikakvog drugog razloga. U tužbama navode da su bili smještani u samice i bili podvrgnuti maltretiranju i fizičkim napadima. Sud će se po ovom pitanju očitovati sredinom 2017. godine.

Povećan interes za ove tužbe je pokazan nakon što je Američki Kongres proteklog mjeseca, uoči 15. godišnjice terorističkih napada 11. septembra, prvi put poništio Obamino predsjedničko ovlaštenje da koristi veto i time izglasao Zakon koji omogućava preživjelima i porodicama žrtava terorističkih napada u New Yorku da tuže Saudijsku Arabiju i traže odštetu. Zakon je usvojen pored Obaminog veta i upozorenja da je štetan po nacionalne interese SAD i da podriva nacionalni suverenitet. 
„Ono što mene brine nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom po sebi ili sa simpatijama sa porodicama napada 11. septembra. Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom svijeta“, rekao je Obama.

 „Kada je jedna država članica GCC nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju uz nju. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način“, izjavio je profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zaljevska pitanja Abdulhalik Abdulah.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine