digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimani u SAD-u: Ovo je i naša zemlja, ne idemo nikuda

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 26, 2017 0

Chicago - Na godišnjem kongresu koji su Muslimansko-američko društvo (MAS) i Islamski savez Sjeverne Amerike (ICNA) organizovali u Chicagu uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, poručeno je  da muslimani ni u kom slučaju nemaju namjeru napustiti SAD i da će se boriti za svoja prava.


„Ovo je zemlja migranata. Ne možete odvajati jednu grupu ili vjeru od druge. Mi od novoizabranog predsjednika, ako zaista želi učiniti Ameriku velikom, očekujemo da se posveti osnovnim vrijednostima”, istakao je predsjednik Vijeća muslimanskih organizacija u SAD-u (USCMO) Oussama Jammal, te upozorio da bi odustanje od američkih vrijednosti: slobode vjere i zaštite prava svih grupa i zajednica,  ova zemlja neće biti velika kakva je bila do sada.
”Mi nismo razočarani Donaldom Trumpom već agendom koju izlaže”, kazao je Jammal, a zatim dodao: ”Ovo je naša zemlja i naša kuća, mi ne idemo nikuda odavde.“
”Američka islamska zajednica ima obavezu da dođe u kontakt sa američkim narodom i da na ispravan način predstavi islam i muslimane”, kazao je ovom prilikom Nihad Awad, predsjednik Vijeća američko-islamske saradnje (CAIR). On je dodao kako izborom Trumpa nisu zabrinuti samo muslimani već sve manjinske grupe, ali da on neće robovati strahovima i da će sačekati i vidjeti kakvu politiku slijedi Trump.
”Ukoliko Trump krene registrirati muslimane, protiv toga ćemo se pravno boriti. To je protivustavno, nelegalno i protivno američkim vrijednostima”, poručio je Awad.  
Akademik Jamal Badawi je ovom prilikom istakao važnost dijaloga između muslimanskih zajednicama u SAD-u i lidera nevladinih organizacija koji se bore za očuvanje američkih vrijednosti. ”Kao muslimani treba da se s poteškoćama odnosimo hladne glave i na način da razmišljamo kako možemo na pozitivan način riješiti problem”, naglasio je Badawi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine