digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godišnjice: Obilježeno 146 godina od rođenja reisa Džemaluddin - ef. Čauševića

Autor: H. Nesimović Januar 18, 2017 0

Pod pokroviteljstvom općine Bosanska Krupa udruženje „Reis Džemaluddin ef. Čaušević“ organizovalo je 28. decembra 2016. godine u velikoj sali bosansko-krupskog Doma kulture svečanu akademiju povodom 146 godina od kako je u Arapuši rođen reisu-l-ulema Mehmed Džemaluddin ef. Čaušević.

Ovom kulturnom  događaju, uz veliki broj građana općine Bosanska Krupa, prisustvovao je bihaćki muftija Hasan ef. Makić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa Hazim ef. Muzaferović, profesori i hor Medrese „Džemaluddin ef. Čaušević“ iz Cazina, prof. dr. Mujo Demirović i općinski načelnik Armin Halitović. Uvodnim i riječima dobrodošlice prisutnim se obratio predsjednik Udruženja Nijaz Tatarević, a zatim je bihaćki muftija Hasan ef. Makić u svom obraćanju podsjetio na doprinos reisa Džemaluddin- ef. Čauševića u vjerskom, obrazovnom, kulturnom i društvenom napretku Bošnjaka, njihovom direktnijem uključivanju u životne tokove i sudbinska pitanja.
Glavni predavač u programskom dijelu akademije bio je bivši federalni ministar obrazovanja i rektor univerziteta u Bihaću prof. dr. Mujo Demirović, koji je zajedno sa prof. dr. Enesom Karićem autor vrijedne knjige „Reis Džemaludin Čaušević-prosvjetitelj i reformator“. Dr. Demirović je uz ostalo naglasio da je reis Džemaluddin ef. Čaušević bio svjestan stanja u kojem su se nalazili Bošnjaci i da je, imajući to na umu, svojim zalaganjem, radom, odlučnošću i vizionartstvom kroz reformatorske stavove i poglede podsticao Bošnjake da razumiju stvarnost, bore se za očuvanje svog identiteta, tradicije i odupru se potlačenoj ulozi kojoj su se bili predali. Završnim riječima skupu se obratio i općinski načelnik Armin Halitović. Izrazio je zadovoljstvo što općina Bosanska Krupa podupire aktivnosti udruženja „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ i istakao da lik i djelo reisa Čauševića zaslužuju poštovanje i afirmaciju.  Svečarski ton sjećanju na bosanskohercegovačkog velikana dali su moderator i članovi mješovitog hora Cazinske medrese nadahnutim vođenjem programa i interpretacijom nekoliko lijepih ilahija i kasida. Akademija je završena sa dovom koju je proučio glavni imam MIZ-e Bosanska Krupa Hazim ef. Muzaferović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine