digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prvi dan Bajrama u petak, 15. juna

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak 15. juna 2018. godine.

Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH bit će održana u Begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajram-namaz predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Sabah-namaz će se klanjati u 04:30h nakon čega će do početka klanjanja bajram-namaza biti upriličen i prigodan bajramski program. Bajram-namaz će se klanjati u 05:41h. Tradicionalno bajramsko čestitanje bit će održano u Kancelariji reisu-l-uleme od 09:30 do 12h.

Kada je riječ o centralni svečanostima na nivou muftijstava IZ u BiH, muftijstva su uz najave centralnih bajramskih svečanosti najavila i održavanja pratećih aktivnosti.

Sarajevsko muftijstvo

Centralni bajramski program Muftijstva sarajevskog bit će organizovan u Carevoj džamiji u Sarajevu. Bajramsku hutbu održat će muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Sabah namaz će se, kao i u Begovoj džamiji, klanjati u 4:30, a bajram namaz u 5:41.

Mostarsko muftijstvo

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 15. juna, a centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog bit će održana u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, a vrijeme bajram namaza je u 5:37.

Sabah namaz klanjat će se u 4:27, nakon čega će se proučiti hafiska dova i u hafiza Kur'ana Časnog promovisati hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog za zvanice bit će upriličen istog dana u Studentskom hotelu Mostar s početkom u 20 sati.

Travničko muftijstvo

Centralna bajramska svečanost povodom Ramazanskog-bajrama 1439. hidžretske godine na području Muftijstva travničkog održati u petak 15. juna 2018. godine u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram-namaza je u 05:45.

Press konferencija u povodu predstavljanja programskih sadržaja ovogodišnjih „508. Dana Ajvatovice“, održati također u petak 15. juna 2018. godine u prostorijama Elči Ibrahimpašine medresi u Travniku sa početkom u 10:00.

Tradicionalni bajramski prijem Muftije travničkog za zvanice bit će upriličen isto tako u petak 15. juna 2018. godine u 11:00 sati u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Tuzlansko muftijstvo

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli u petak 15. juna 2018. godine.

Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Sabah-namaz će se klanjati u 4:30 sati, od kada počinje ostali dio programa.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine