digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sedam novih učača Kur'ana

Autor: D.B. Maj 16, 2017 0

Jučer, nedjelja 14.maj 2017. Godine u džamiji džemata Tinja poslije podne-namaza upriličena je svečanost povodom sedam novih učača Kur'ana. Svečanost je upriličena u organizaciji Udruženja Prosvjetitelj muallim Srebrenica, tim Srebrenik, sektor za afirmaciju i edukaciju žene muslimanke, u saradnji sa Odjelom za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Srebrenik i džemata Tinja.

 

Svečanost je otvorena učenjem Kur'ana. Na početku svečanosti  prisutne je poselamila Amina Jakubović, koja je bila i u ulozi voditelja. „Hvala vam što ste se odazvali ovom, za nas, veoma važnom događaju. Dva su razloga našeg današnjeg okupljanja. Prvi je, prvenstveno, upoznavanje javnosti o projektu koji provodi Udruzenje Prosjetitelj Muallim Srebrenica, a tiče se edukacije i afirmacije žene muslimanke u društvu. A drugi jeste svečanost povodom završetka sufare naših polaznica i promocije novih učača Kur’ana. Sa nama je danas prva članica našeg Udruženja, hanuma osnivača udruženja, Azra Jakubović, kojoj iskazujemo srdačnu dobrodoslicu i tople selame, kao i svim članicama naših timova, širom BiH i Dijaspore,Udruženja Prosvjetitelj Muallim Srebrenica. Ovom prigodom mahsuz selamimo, našu posebnu gošću, koordinatoricu za ženski aktivizam i porodicu Muftijstva tuzlanskog, prof. Hasibu Saračević, kao i koordinatoricu Medžlisa IZ-e Srebrenik, prof. Edinu Mujkić, te sve ostale goste i dzematlije.“-istakla je Jakubović. Potom se prisutnima obratio imam džemata Tinja Vasif-ef. Mahmutović, istakavši da je ovo veliki značajna svečanost za džemat, za njega i sve džemtlije, te kako je ponosan na ove vrijedne hanume koje su spremne u svako doba dati svoj doprinos za džemat i Zajednicu, za društvo. Potom je Amina prisutnim hanumama predstavila Udruženje Prosvjetitelj, od njegovog osnivanja do danas. Te pozvala prof. Mersihu Numanović da nešto više kaže o ovom projektu. Nakon što je Mersiha predstavila projekat došlo je vrijeme i za svečani dio programa. Prof. Sabiha Hodžić je dodijelila priznanja i skromne poklone svršenicama sufare, ujedno i novim učačima Časnog Kur'ana, a priznanja su primile: Nesiba Mešaljić, Senada Zukić, Osmana Selimović, Mevlida Džananović, Arnela Brašnjić, Amela Muhić i Aldina Suljić.

Nakon svečanog dijela prof. Hasiba Saračević je počastila prisutne vjernice vazu-nasihatom, u kome je istakla važnost žene muslimanke u društvu i važnost afirmacije i odgovornosti.

Svečanost su uljepšala omladina izvođenjem ilahija i recitacija.

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tjela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja.

Svečanost je završena učenjem ašereta i dove a druženje su nastavile uz ručak kojeg su članice udruženja pripremile na tradicionalan način.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine