digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

VIDEO Hrvatska: Počela manifestacija Svjetski halal dan

Autor: Novembar 02, 2016 0

 Danas  je  2. novembra u Kongresnom centru "Marino Cvetković" u Opatiji otvorena manifestacija "Svjetski halal dan" koji se po prvi put održava u Hrvatskoj.

Manifestaciju organizira Centar za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, a u sklop mu obilježavanja 100. obljetnice službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj. Na trodnevnoj manifestaciji, koji je najznačajniji svjetski događaj u oblasti halal industrije, učestvuju gosti iz više od 30 zemalja, te mnogobrojne kompanije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Singapura, Turske, Alžira, Njemačke, Belgije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Malezije, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crne Gore, Srbije, Španije i drugih zemalja. Svjetski halal dan otvorio je pozdravnim govorom muftija zagrebački dr. Aziz-ef. Hasanović. Rukovoditelj Centra za halal certificiranje gosp. Aldin Dugonjić se zahvalio predstavnicima Republike Hrvatske na saradnji i pomoći u procesu halal certificiranja u Hrvatskoj, ali i na organiziranju današnje manifestacije kojoj je po prvi put domaćin Hrvatska. Kazao je kako je ovom saradnjom kreiran brend "Croatia Halal Friendly", a čiji je cilj dodatno ojačati konkurentnost hrvatskog tržišta. Na trodnevnom kongresu će 40 stručnjaka iz područja halal hrane, turizma i islamskog bankarstva analizirati različite aspekte ovoga rastućeg i veoma perspektivnog segmenta privrede.

"Danas svjedočimo da su Opatija i Republika Hrvatska društvo u kojemu su prijateljstvo i saradnja prave poveznice za kreiranje uspješne budućnosti," poručio je Dugonjić. Na ceremoniji svečanog otvorenja obratio se gosp. Muhammed Jinna, predsjednik "United World Halal Developmenta", svjetske konzultantske kuće koja organizira svjetski halal dan. Prigodan program su potok izvela djeca Udruge "Kolibrići", a dobrodošlicu je potom uputio i gradonačelnik Opatije gosp. Ivo Dujmić. Svečanost je bila prilika da se uruče priznanja i nagrade preduzecima i institucijama za doprinos razvoju halal tržišta i turizma: kompanijama Gavrilović, Milla, Naše klasje, Podravka, Vindija, Viro - tvornica šećera, potom hotelima Aristos, Baška, Turist, Westin, te Turističkoj zajednici grada Zagreba, restoranu Nerida Oasis i OŠ Matija Gubec.

Pozdravne govore održali su gosp. Rashid bin Ahmed bin Fahad, državni ministar iz UAE, gosp. Ali Fazeli, predsjednik državne poduzetničke komore Irana, te gosp. Nihat Zeybekci, zamjenik ministra ekonomije Republike Turske. Republika Turska je zemlja partner ovogodišnjeg svjetskog halal dana koji se nakon Singapura i Indije održava prvi put u Evropi, tj. u Hrvatskoj. Riječi dobrodošlice gostima uputio je potom predsjednik Mešihata IZ Hrvatske dr. Aziz-ef. Hasanović. 

“Moram kazati da je ovo najveći događaj na svijetu na halal pozornici“, poručio je muftija Hasanović u svom obraćanju, istakavši i da je ovo najveći privredni internacionalni događaj u ovoj godini u Hrvatskoj.  

“Ja doista iznimno cijenim suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj. Mislim da smo zajedno učinili puno, ne samo na promociji hrvatskog gospodarstva, u našim zajedničkim posjetama Iranu, a bit će i drugih posjeta, ali i Afganistanu kako bismo pomogli u tom  pomogli na međukulturalnom dijalogu i razumijevanju islama i nestanku ksenofobije“, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Obraćanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović  

 

 

Obraćanje muftije Aziza Hasanovića

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine