digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bošnjaci su najbolje integrirani stranci u Švedskoj

Autor: Zehra Alispahić Novembar 28, 2016 0

Volim putovanja. No, moram priznati da ni u snovima nisam posjećivala Švedsku. To područje Skandinavije, doimalo mi se kao neka druga planeta. Kada smo prije petnaestak godina radili na projektu Atlasa islamskoga svijeta, koji je publiciran u izdanju Ilmijje IZ-e u BiH, saznala sam da je prostor Švedske druga domovina za gotovo pola miliona muslimana iz četrdeset i sedam zemalja svijeta  i da muslimani sa prostora bivše Jugoslavije čine oko petinu toga broja.

Tokom ljeta, u ovom postdejtonskom vremenu, začudno sam promatrala naše Bošnjake koji svoje godišnje odmore provode u Bosni i Hercegovini, a onda sa jeseni ponovo krenu ka Skandinaviji. Pričali su o zemlji reda i discipline i socijalne pažnje za pojedinca u kojoj su oni pronašli svoj drugi dom...!?Ali čovjek sanja ili ne sanja a dragi Bog određuje. Hvala svim Bošnjakinjama i Bošnjacima naše Islamske zajednice u Švedskoj koji su bili ovosvjetskim razlogom da ja i mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za ženski aktivizam, porodicu i socijalna pitanja za Muftijstvo sarajevsko provedemo četiri prelijepa radna dana u ovoj magičnoj Kraljevini čija se prijestolnica Štokholm zanosno ljuljuška na 14 otoka  međusobno povezanih s 57 mostova i arhipelagom,  za koji se procjenjuje da ima više od 30.000 otoka i otočića uronjenih u jezero Malaren i Baltičko more. Neko je zapisao da je to Venecija sjevera.

U avionu koji nas je iz Sarajeva preko Beča nosio u ove idilične krajeve ja sam se sjećala crtića o vikinzima koje sam davno gledala, ali i Pipi Duge Čarape najpoznatijeg izmišljenog lika švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren i njezine Braće lavljeg srca. Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice se pobrinula za prijevod ovih knjiga i na bosanskom jeziku među ostalih 90 različitih jezika na koje je prevedena. Tako su nam stigli i drugi veliki švedski književnici poput Augusta Strindberga i njegove Crvene sobe... U Švedsku se od početka 20. stoljeća ide i po Nobelovu nagradu za djela i projekte u različitim oblastima, pojedinci i grupe koji su posebni i koji svojim sposobnostima najviše doprinose dobrobiti  čovječanstva. Uz to, Švedska je uvijek bila dobar domaćin Eurosonga ali je bilježila i odlične rezultate. Tri puta prva. Čuvena i simpatična grup ABBA je 1974. godine s pjesmom Waterloo pobijedila prvi put za Švedsku. Ta će pjesma na proslavi 50 godina Eurosonga biti proglašena najboljom pjesmom ikad izvedenom na ovom popularnom natjecanju. I nadasve, ova je Kraljevina bila i ostala dobar domaćin napaćenim i ucviljenim kolonama Bošnjaka koji su se ovdje zaustavljali od 1992. do 1995. godine. Kroz njih je Švedska upoznala i jedno drugo lice „živućeg islama“, autohtonog, onog iz Evrope. Svoju brigu za Bošnjake u institucionalnom pogledu pokazala je i zvaničnom posjetom reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini tokom 2014. godine.

 

 

Cijeli tekst u slijedećem broju Preporoda 1. decembar

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine