digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ekskurzija učenika iz Poreča

Autor: H. Nesimović Oktobar 22, 2018 0

Grupa učenika koji pohađaju islamsku vjeronauku u Poreču posjetili Bihać i Islamski pedagoški fakultet

Želeći da upoznaju Bihać, kulturno-historijske, nacionalne i vjerske spomenike, rijeku Unu i ostale ljepote grada Bihaća, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Poreču Ismet ef. Ibiši, uz svesrdnu podršku predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa hadži Dževdeta Azirija, organizovao je 17. oktobra 2018. godine jednodnevnu posjetu učenika koji pohađaju islamsku vjeronauku u dvije srednje i četiri osnovne škole na području grada Poreča ovom gradu. 

U sklopu kratkog boravka u Bihaću glavni imam Ismet ef., učenici i predsjednik hadži Dževdet posjetili su, uz ostale sadržaje, Islamski pedagoški fakulteta gdje su ih primili dekan prof. dr. Fuad Sedić, prodekan doc. dr. Hajrudin Hodžić, asistentice Smaila Balić i Anita Mujkić. 

Gosti iz Poreča su upoznati sa osnovnim osobenostima Fakulteta, njegovom osnivanju, razvoju, nastavnim planovima studijskih programa, mogućnostima studiranja, kao i planovima u budućnosti. Srednjoškolci iz gimnazije i turističke škole iz Poreča su se zanimali za odsjek Socijana pedagogija i duhovna skrb, uslove upisa, trajanje studija i prepoznatljivost diplome na tržištu rada. Glavni imam Ismet efendija je u najkraćem predstavio Medžlis IZ-e Poreč i kazao da ga čini oko 140 domaćinstava, da se osim islamske vjeronauke zastupljene u školama održava vjerska pouka, da je Medžlis aktivan  na raznim poljima i da je posjeta Bihaću jedna u nizu aktivnosti u radu sa omladinom iz džemata.

Na kraju je zaključeno da je susret obostrano bio koristan, da će se ubuduće intenzivirati saradnja, naročito između studenata Fakulteta sa njihovim vršnjacima iz Poreča i učenicima srednjoškolcima, a sve sa ciljem boljeg upoznavanja, razmjene iskustava i zbližavanja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine