digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Jablanica: Položen kamen-temeljac za izgradnju mesdžida u naselju Zlate

Autor: Semir ef. Jahić Decembar 04, 2018 0

U okviru manifestacije "Volimo te naš Poslaniče" koju Medžlis islamske zajednice Jablanica tradicionalno organizuje povodom obilježavanja mjeseca rođenja Božijeg poslanika u subotu 01. decembra 2018. godine u jablaničkom naselju Zlate postavljen je kamen temeljac za izgradnju mesdžida koji će biti finansiran od strane organizacije Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus.

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, predsjednik Medžlisa h. Ramiz Zahirović, glavni imam Medžlisa IZ-e Glamoč Muhamed Dragolovčanin, zastupnik u Zastupničkom domu BiH Edin Mušić, ministar turizma i okoliša HNK-a Ajdin Teletović, načelnik općine Jablanica Salem Dedić, predstavnik MFS Emmaus Jasmin Mujakić, imami Medžlisa IZ-e Jablanica te drugi predstavnici lokalne vlasti u općini Jablanica sa mještanima naselja Zlate.

Program je počeo klanjem kurbana na temeljima budućeg mesdžida i uz učenje odlomka iz Kur'ana imama džemata Donja Jablanica Semir ef. Jahića. Nakon učenja Kur'ana pozdravnim riječima obratio se glavni imam MIZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, koji je prisutne upoznao sa historijatom ovog mjesta i džamije koja se nalazila na ovom prostoru, odnosno prve džamije na području općine Jablanica. Poslije uvodnih riječi glavnog imama prisutne je poselamio predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica koji se zahvalio Međunarodnom forumu solidarnosti Emmaus kao i bratskom narodu države Ujedinjeni Arapski Emirati  na vrijednoj donaciji za izgradnju ovog mesdžida.

Nakon predsjednika prisutne je poselamio Jasmin Mujakić, predstavnik ispred MFS Emmaus koji je u svom izlaganju istakao da je ovo 9. mesdžid u ovoj godini koji oni grade, i da pokrivaju cijeli teritorij Bosne i Hercegovine. Nakon Jasmina Mujakića nadahnuto i emotivno predavanje je održao uvaženi Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji nije mogao sakriti radost zbog izgradnje još jednog mesdžida, odnosno vraćanja mesdžida mještanima Zlate. Uvaženi muftija se zahvalio prije svega Bogu pa onda i donatorima na ovom događaju  te čestitao Medžlisu Islamske zajednice Jablanica na ovom važnom projektu za Medžlis i naselje Zlate, ističući da se na ovaj način ispravlja velika nepravda ljudima ovog prostora koja je pričinjena oduzimanjem zemljišta koje je pripadalo Islamskoj zajednici. Uz dovu i nadu da će ovaj mesdžid služiti svrsi, odnosno da će duhovno napajati mještane i da će biti faktor koji ujedinjava muftija je završio svoje obraćanje nakon čega je uz tekbire i položen kamen temeljac za mesdžid. Na kraju programa dovu je proučio imam džemata Ostrožac Muhamed ef. Burić. Poslije programa mještani naselja Zlate su priredili kahvu i zakusku za prisutne.

Naselje Zlate se nalazi 2 km od grada Jablanice i ima 95 domaćinstava. Specifičnost ovog naselja jeste da se statistički najbrže širi. Tako prema popisu iz 1991. godine na ovom prostoru je živjelo oko 30 porodica da bi nakon rata ta brojka porasla na 95 domaćinstava i ima daljnu tendenciju rasta. Kao što je u gornjem tekstu navedeno prema tarihima na ovom prostoru na ulazu u naselje je postojala džamija koja je srušena 1932. godine, a ostaci džamije su iskorišteni u gradnji munare na džamiji u Podbriježju. I danas se mogu vidjeti ostaci temelja ove džamije na ulazu u selo gdje je sada lokalno mezarje.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine