digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Rad s mladima nema alternativu

Autor: Februar 20, 2019 0

Medžlis Islamske zajednice Tuzla već dugi niz godina u okviru svog rada i djelovanja posebnu pažnju pridaje mladima, kako djeci mlađeg uzrasta, tako i učenicima i studentima

Uzimajući u obzir značaj mekteba za samu djecu, porodicu, ali i cjelokupnu zajednicu, Medžlis Islamske zajednice Tuzla posebnu pažnju pridaje ovom segmentu. Program za mekteb je pažljivo osmišljen i usmjeren da pomaže razvoju dječije ličnosti. S druge strane, mekteb je spona između porodice i džemata. 

Novi mektebski prostori i sadržaji

Medžlis Tuzla je značajnu pažnju usmjerio na obogaćivanje sadražaja u mektebima. Odličan primjer praćenja pomenutih potreba je i novouređeni mektebski prostor Šehidske džamije u Petrovicama, u džematu Pasci. Prostor u kojem se održava mektebska nastava nedavno je uređen i opremljen novom bosanskom sećijom, stolovima, računarom, printerom, tablom, oramarom i drugim popratnim sadržajima neophodnim za održavanje nastave. Novi sadržaj, koji je posebno zanimljiv učenicima, je i igralište. Na igralištu se nalazi tobogan, četiri ljulje i klackalica. Na vakufskoj parceli koja se nalazi nedaleko od džamije planirana je da se urade i fudbalski i odbojkaški tereni. Djeca se raduju ovim sadržajima dokaz tome su i njihova nasmijana lica dok se klackaju i ljuljaju nakon uspješnog mektebskog časa. U istočnom dijelu Tuzle, u naselju Sjenjak u decembru 2018. godine s radom je počeo još jedan mekteb. Nakon godinu dana rada evidentno je da je otvaranje mekteba u velikoj mjeri opravdalo potrebu za mektebom na ovom području. U mektebskom prostoru, koji se sastoji od učionice i manje bosanske sobe, pored redovnih mektebskih aktivnosti organiziraju se radionice, halke Kur'ana i Škola islama za žene, kao i druge aktivnosti za imame i džematlijke ovog područja. Gotovo svi mektebi na ovom području posjeduju funkcionalne učionice koje zadovoljavaju standarde za kvalitetno odvijanje nastave. Uređenje ovih prostora u znatnoj mjeri bude podržano od partenskih humanitarnih organizacija, vakifa i drugih džematlija koji žele da ugrade dio svog imetka u ovaj važni segment. 

Konkursi i drugi sadržaji za mlade

Posljednjih nekoliko godina, u okviru mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“, Medžlis Tuzla raspisuje literarne konurse za mlade, koji za cilj imaju njegovanje lijepe pisane riječ u formama poezije ili proze. Oni koji napišu najbolje radove nagrađuju se vrijednim nagradama, koje im se uručuju na svečanoj mektebskoj akademiji na kraju mektebske godine. Povom Dana džamija Medžlis Tuzla organizuje likovnu radionicuza polaznike tuzlanskih mekteba. Cilj radionice je potaći mekteblije da svoju likovno umijeće prenesu na papir, a s druge strane intencija je da se njeguje kultura sjećanja na neke vjerske i kulturno-historijske objekte, kojih više nema u našoj domovini. Veliki je broj aktivnosti i sadržaja, koji se priređuju za djecu i mlade, od koji se posebno ističu Zimski mektebski kamp, edukativna putovanja, koja za cilj imaju upoznavanje sa značajnim historijskim mjestima u našoj domovini i okolini, sportski sadržaji, horske sekcije itd. Izuzetno je zapažen i rad Mreže mladih na području Medžlisa Tuzla u okviru koje se u 42 džamije, te u okviru rada Omladinskog kruga realizuju aktivnosti edukativnog, humanitarnog i sportskog karaktera. 

Prema riječima Husein-ef. Resića 356 osoba i oko deset privrednih subjekata je uvakufilo sredstva za radove na obnovi Brđanske džamije, a raduje činjenica da značajan broj vakifa čine nekadašnji polaznici mekteba ove tuzlanske džamije.

Briga o učenicima i studentima

Medžlis Islamske zajednice Tuzla sistemski vodi brigu o uspješnim učenicima i studentima već nekoliko posljednjih godina. U skladu sa Pravilnikom i raspoloživim sredstvima Fonda za stipendiranje učenika i studenataove školske godine stipendira 40 učenika i studenata, a ukupna sredstva namijenjena za ovogodišnje stipendije iznose oko 18.000 KM. Od 40 stipendista, njih 14 su studenti, 13 srednjoškolci i 13 su učenici osnovnih škola. Ove godine među stipendistima je i dvoje osnovaca iz srebreničkog džemata Dobrak. Osnovna sredstva iz kojih se finansira Fond za stipendije su izdvajanja imama MIZ Tuzla u prvom redu, potom uposlenika, vakifa i džematlija sa ovog područja.Mnogo je raznih sadržaja koji se iz godine u godinu pripremaju i realizuju na polju brige o mlađim članovima Zajednice na ovom području, a dokaz da se sistematskim i pažljivo osmišljenim pristupom održava ta kontinuirana veza je i skorašnja obnova tuzlanske Brđanske džamije. 

Prema riječima imama Brđanske džamije Husein-ef. Resića 356 osoba i oko deset privrednih subjekata je uvakufilo sredstva za radove na obnovi džamije. Ono što posebno raduje jeste činjenica da značajan broj vakifa čine nekadašnji polaznici mekteba ove tuzlanske džamije. Jučer su bili polaznici mekteba, danas su postali vakifi u obnovi džamije gdje su sticali osnovna znanja o vjeri. U moru vijesti koje nas demotivišu zaboravljamo govoriti, pisati i čitati i o značaju rada s mladima i za mlade, jer oni su resurs koji je nemjervljiv bilo kojojm mjernom jedinicom. Ulaganjem u mlade danas, sutra ćemo imati članove Zajednice koji će o njoj brinuti i koji će je unaprijeđivati. 

Elmedina Osmić-Brzović 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine