digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proučena hafiska dova glavnom imamu Medžlisa Janja

Danas poslije podne namaza u Atik džamiji u Janji proučena je hafiska dova glavnom imamu Medžlisa Janja i imamu ove džamije Omeru ef. Camiću.

Hafiskoj dovi su prisustvovali i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je uručio efendiji Camiću hafisku diplomu.
U svom obraćanju muftija Fazlović je istakao ulogu Omera efendije u podučavanju djece u Janji, što je rezultiralo školom Kur'ana koja je neizmjerno blago muslimana koji žive u ovom mjestu te Omladinskim centrom Medžlisa Janja.
"Jedan od najboljih muallima posebno u podučavanju djece Kur'ana. On je na čelu tima uradio neizmjerno dobro. Zato ga je Allah nagradio i ovime. Nema većeg dobročinstva od podučavanja ljudi. Mislim da je ovo put koji  je efendiju Camića neminovno vodio do današnjeg dana", kazao je muftija Fazlović, koji je istakao kako je ovo 50 hafiz na području Muftijstva tuzlanskog.
Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović se prisjetio požrtvovnog rada Omera efendije od prvih imamsko-hatibsko-muallimskih dana u Janji i općenito na ovom prostoru BiH.

20190302 153050 600x668

Omer ef. Camić

"Efendija Omer i njegov brat su mi došli u Tuzlu i kazali da se žele vratiti u Janju i Bijeljinu. Svjedočim pred vama da su još bili djeca tada i  da od tada do danas pratim Omera kao čovjeka koji emanet vjere nosi dostojanstveno uz sva iskušenja koja je imao. Svakim danom smo mogli pratiti napredak u vjeri ovdje", kazao je reisu-l-ulema Kavazović koji je čestitao vjernicima i Dan nezavisnosti BiH i posjetio prisutne da je uspjeh samo u džematu, zajednici, te nas je Bog zadužio da brinemo prvenstveno o svojoj zajednici, o svojoj zemlji, a ne nekim dalekim.

Na istom mjestu je 2015. godine proučena hafiska dova Fatimi, kćerki Omera efendije Camića, koja je hifz završila pred hafizom Sadrudinom ef. Išerićem, ali joj je jedno vrijeme muhaffiz bio profesor u Behram-begovoj medresi Mirnes ef. Spahić, muhaffiz Omera efendije. Muftija Fazlović je iskazao posebnu zahvalnost hafizu Spahiću za ono što čini za vjerski život u Muftijstvu tuzlanskom i šire. Riječ je o jednom od najuspješnijih muhaffiza u povijesti BiH.

Cijeli izvještaj u printanom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine