digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kvalitet i kvantitet su odlika mektebske pouke u muftijstvu bihaćkom

Autor: N. Horozović Septembar 10, 2019 0

Nova mektebska 2019/2020. godina je počela u subotu, 7.9.2019. godine i u svim džematima bihaćkog muftijstva.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u pratnji glavnog imama Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakića obišao mekteb džemata Liskovac gdje je imamu tog džemata Džemal-ef. Ljubijankiću i mektebskim polaznicima čestitao početak nove mektebske godine i uručio prigodne poklone. Muftija je ujedno mektebskoj djeci ispričao svoje vlastito mektebsko iskustvo. U tom istom mektebu u džematu Liskovac, dok je bio dijete, hatmenske ispite je položio i sam muftija Mehmed-ef. Kudić. Iako motiv posjete ovom džematu nije bio taj, ipak su se lijepo prisjetili tih dana kada je kroz mektebsku nastavu sticao osnovnu vjersku naobrazbu i postavljao temelje za ono što je naknadno uslijedilo. 

Džemal-ef. Ljubijankić se zahvalio Muftiji i glavnom imamu na posjeti, te je u svom obraćanju naglasio kako je u njegovom četrdesetgodišnjem imamskom iskustvu mektebska pouka jedan od najvažnijih segmenata djelovanja svakog imama. Džemal-ef. se također osvrnuo na mektebske uvjete nekada i danas, kao što je podijelio i neka svoja razmišljanja o tome.

"Smatram da mektebska nastava treba da zauzima posebno mjesto u radu svakog imama. Moj radni vijek sam proveo podučavajući djecu i odrasle Kur'anu i drugim vrijednostima naše vjere. Iako nažalost nisam vodio tačnu evidenciju od početka, ali sam siguran da je kroz mekteb prošlo na stotine i stotine djece koji su svoje mektebsko obrazovanje krunisali hatmom. Na to sam posebno ponosan, ali i zahvalan Stvoritelju što mi je takvo iskustvo omogućio." - ističe Džemal-ef. Ljubijankić.

Protekle mektebske godine na prostoru bihaćkog muftijstva mektebsku pouku je pohađalo 8654 djece. Iako je alarmantan broj naših džematlija koji se sele u zemlje Evropske unije, iz Muftijstva bihaćkog ne očekuju značajnije oscilacije poredeći broj djece od protekle godine. Rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva bihaćkog Mensur-ef. ćehić ističe da je mektebska godina krenula bez evidentiranih smetnji i da u skorijem periodu očekuje konkretne podatke o broju upisane djece, kao što očekuje pozitivne efekte od mektebske nastave.

"Na 224 punkta u bihaćkom muftijstvu je počela mektebska nastava i ne očekujemo značajnije oscilacije u broju djece od protekle godine, iako postoje limitirajući faktori poput odliva naših građana prema zemljama Evropske unije. Nadamo se da ćemo predanim radom i kvalitetnim pristupom pridobiti dodatni broj djece koji do sada nisu pohađali mektebsku nastavu. Mi smo kao muftijstvo ostvarili odlične rezultate na mektebskoj pouci protekle mektebske godine. Na nivou Rijaseta IZ u BiH ekipno smo bili drugi, a naša djeca su na drugim raznim takmičenjima ostvarivala odlične rezultate iz Kiraeta i teorijskog znanja o vjeri, što govori o kvalitetnoj mektebskoj nastavi na prostoru našeg muftijstva." - istakao je Mensur-ef. Ćehić.

Prethodno je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio čestiku povodom početka nove mektebske godine u kojoj naglašava da mekteb u džamijama i mektebskim prostorijama, vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, medresa i Islamski pedagoški fakultet upravo streme ka tome da našoj djeci ponude ispravno razumijevanje vjere i da im pomognu da vjerske principe oličene u moralnim vrijednostima i islamskim obredima primijene u svojim životima.

Posjeta muftije kudica mektebu liskovac 1

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine