digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Prvo predavanje o Muhammedu a.s.

Autor: Novembar 05, 2019 0

U ponedjeljak 04. novembra 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održano je prvo predavanje o Muhammedu a.s. Prvi gost ove tradicionalne tribine u okviru ovogodišnje jubilarne “15. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” bio je dr. Munir Drkić koji je govorio o temi “Kazivanja o Poslaniku, a.s., kroz djela Dželaludina Rumija”.

Dobrodošlicu velikom broju posjetilaca iskazao je moderator mr. Muhamed-ef. Velić, nakon čega su riječi doborodošlice iskazali i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić te izaslanik muftije sarajevskog i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Abdulgafar Velić. 

Dr. Munir Drkić je predavač na predmetima Perzijski jezik i Perzijska književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Odbranio je doktorsku disertaciju o Mesneviji, djelu velikog duhovnog učitelja i pjesničkog genija Mevlane Dželaludina Rumija. Dr. Drkić, iako ima tek svega tridesetak godina,  već je postao jedinstven kao prvi doktor Mesnevije na Balkanu i ujedno svjetski ekspert višejezičnosti zbirke neprevaziđenih duhovnih pjesama. 

Dr. Drkić je u svome uvodu predstavio Dželaludina Muhameda Rumija, poznatijeg i kao Mevlana, kao nekog ko je bio pjesnik, pravnik, islamski teolog i sufijski učitelj. Prema dr. Drkiću, Mevlana se smatra jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku, a najpoznatiji je po svojoj Mesneviji. 

Mevlana Dželaluddin Rumi rođen je u Belhu (današnji Afganistan) 6. rebiul-evvela 604./29. septembra 1207. godine. Mesnevija je nenadmašno remek-djelo sufijske literature, 26.000 stihova poezije u šest tomova kroz koje je na jedinstven način izložen gotovo svaki pojedinačni aspekt islamskog nauka, njegove teologije, metafizike, kosmologije i tradicionalne psihologije. 

-Ovo grandiozno djelo ima univerzalni karakter i najpoznatiji je tekst didaktičkog karaktera. Međutim manje je poznato da Rumi piše o Poslaniku a.s. vrlo često. Samo u Mesneviji na više od pet stotina mjesta, govori o njegovom životu, događajima iz njegovog života ali i tumači pojedine hadise – poručio je dr. Drkić koji je prisutnima iznio i nekoliko prelijepih stihova iz Mesnevije i prelijepih priča o Poslaniku a.s., kojeg Rumi naziva “Poslanik obaju svjetova” ili “Predvodnik ljudi i džina”.  

Ovu prelijepu večer, dodatno su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo, učenjem Časnog Kur’ana te izvedbama prigodnih ilahija i kasida.  Uz predavanje, u prostoru Gazi Husrev-begove biblioteke, organizovana je i edukativna radionica za djecu uzrasta od 5 do 10 godina.

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine