digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zapis iz Zabrđa kod Priboja

Autor: Januar 15, 2020 0

U džematu Zabrđe nekad je bilo 270 domaćinstava. Danas na području džemata ima svega 70 domaćinstava u selima Zabrđe, Lisičine, Sutjeska, Jalovik, Crnogoviće, Sjeverin, Četenje i Živinice.

Iz Sjeverina prema Zabrđu vozim dolinom krivudave rječice, izuzetno živopisnim krajolikom, i koga god sretnem pitam gdje je skretanje za Zabrđe. Većina upitanih rekoše mi da, kad naiđem na drugi most, vidjet ću putokaz koji će me dovesti do tog sela. Prepoznat ću ga po džamiji. Kad su spomenuli džamiju sjetio sam se rahmetli Asima ef. Cvike, dugogodišnjeg glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Priboj koji mi je, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, rekao da je u ovom planinskom džematu angažovao imama Kadru ef. Hurema. Možda ga ne bih zapamtio da se drukčije zvao. Kadro, pa još Hurem, neobično lijep sklad imena i prezimena, urezao mi se u pamćenje. Zbog njegove naravi i nakane da ostane sa svojim narodom, Asim efendija ga je izuzetno volio. I Asim-efendijin nasljednik Enes ef. Svraka također. 

Taman kad sam izgubio nadu da ću naići na taj „drugi most“ susrećem čovjeka koji je iz tih krajeva, a živi u Novom Sadu. I auto mu je novosadskih registarskih oznaka. Vidi da sam stranac i nudi pomoć. Njegova „navigacija“ odvodi me pravo do džamije u Zabrđu i do hodže Kadre koga nisam vidio pune tri decenije. 

zabrdkje

Katanac na školskoj zgradi

Predratni džemat spao na jednu četvrtinu domaćinstava

Budući da u Zabrđe i druga sela u ovom kraju, posljednjih godina, rijetko ko svraća svaki dolazak jabandžije sa simpatijama se proprati od strane ono malo ljudi koji su ostali na svom topraku. Zastajem pred prvom kućom do džamije i zakatančene školske zgrade. Selamim se sa domaćinom Hasibom Džanovićem  koji me, pošto je pohladno vrijeme, poziva u kuću na kahvu. Pitam ga ima li gdje efendije Kadre Hurema, a on upire prstom u kuću iznad njegove i govori: „Tu je. Sad ćemo ga pozvati da nam se pridruži.“ 

Dolazi efendija Hurem nasmijan i dobro raspoložen. Godine su i u njegovoj kosi ostavile trag. Ulazimo u kuću. Pridružuju nam se i moj prijatelj hadžija Nazif Daglar, Kadrina hanuma i ostala čeljad porodice Džanović. Započinjemo priču o Zabrđu, o selu čije su mnoge kuće ostale bez dima, o najmlađem djetetu koje ima petnaest godina. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine