digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

“Tek sada vidim šta znači namaz u džematu“

Autor: April 29, 2020 0

Vjerovatno je na svakog vjernika, pa i na one čija je praksa odlaska u džamiju bila samo petkom, ostavila traga odluka da se radi prevencije širenja zaraze koronavirusom namazi klanjaju kući. Pokušali smo zabilježiti kako se vjernici osjećaju zbog novonastale, ako Bog da, privremene situacije.

Senad ef. Aljić imam džemata Bužim Kamenica, o trenutnom stanju kaže: 

„I džamija džemata Bužim Kamenica, kao i džamije širom svijeta, tužna je. Kao imam osjećam se žalosno i znam da sve ovo izaziva tugu u srcima brojnih džematlija. Nisam mogao ni slutiti da će se tako nešto desiti i da će džamije, imami, džematlije tugovati zbog praznih saffova. Rekao sam samom sebi da nas Allah, dž.š., iskušava i provjerava kako ćemo se ponašati u ovom stanju. Naši predvodnici sa reisu-l-ulemom na čelu procijenili su, s ciljem suzbijanja širenja opake zaraze, a prema uputstvima i naredbama državnih organa i kriznih štabova, da su mjere ograničavajućeg karaktera, ma koliko izgledale grube, najbolje rješenje i tako se moraju prihvatiti. Iako je džamija zatvorena održavam komunikaciju sa džematlijama, posebno s onim koji su bili redovni u džamiji. Kao imam hrabrim ih i želim da budem s njima u ovom teškom halu. U svemu ovome potrebno je da popravljamo odnos prema Bogu da bi nam se smilovao i poštedio nas težih iskušenja i belaja“.

Cijeli tekst u printanom i digitalnom izdanju.

Dvojica džematlija iz ovog džemata na pitanje kako na njih utječe nedolazak u džamiju kazali su kako su im ovo najteži trenuci u životu. Hadžija Aziz Muminović: „U 74 godine svog života svašta sam proživio, ali prvi put se dešava da se ne može ići u džamiju. To mi je palo teško s obzirom da sam se saživio s džamijom i ljepotom namaza u džematu. To je blagodat koje sam sada svjesniji. Osjećam se uskraćenim i tek sad vidim kakva je prednost klanjati namaz u džamiji za imamom. Volio bih da ovo čim prije prođe i da se slobodno može ići u džamiju na namaz. Nadam se da ćemo iz ove neizvjesnosti izaći bolji, privrženiji džamiji, čvršći u vjeri i bliži jedni drugima“.

Hadžija Abid Duraković: „Jako mi je žao što se prekinula divna, a ujedno obavezujuća praksa zajedničkog obavljanja namaza u džamiji. To me okaharilo, duhovno učinilo praznim i donijelo dodatnu tugu. Još direktnije sam shvatio da namaz u džamiji ima višestruku ulogu i da je nezamjenjiva. Poštujem donesene odluke pretpostavljenih, ali očekujem da će, uz Božiju pomoć, koronavirus proći, džamije širom otvoriti svoja vrata, namazi u džamiji postati povezujući faktor muslimana, klanjačima pružiti zadovoljstvo na koje su navikli i da ćemo se više uvažavati kao braća, kako je to islamom definisano“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine