digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirao Rifet Šahinović

Autor: Esmin Mehić Juni 24, 2015 0

Rifet (Osman) Šahinović, rođen je 1972. god u Bužimu, BiH. Osnovnu školu završio u Bužimu, a srednju školu, Gazi Husrev begovu medresu upisuje i završava u Sarajevu

Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka, na odsjeku za teologiju, gdje je 2001. godine diplomirao na temu: „Naučni tefsir u djelu Mustafe Mahmuda“. Od 1993. god radi kao profesor u medresi Džemaluddin Čaušević u Cazinu, gdje je od 2000. do 2006. obnašao funkciju direktora, a od 2006. god je profesor akaida i kiraeta u Cazinskoj medresi. Magistarsku tezu "Tenzih i tešbih u Nasrovoj teologiji prirode" odbranio je 2012. Fakultetu islamskih nauka, a ove godine na istom fakultetu je odbranio doktorsku tezu s temom "Muhammed Asad- potraga za racionalnošću u klasičnim komentarima Kur'ana".

Objavio je knjige: „Poruke Kur'ana“ i „Akaidske teme“, “U hladovima Kur'ana”. Svoje tekstove, uglavnom iz oblasti islamskog vjerovanja i tefsira objavljuje u: Muallimu, Glasniku, Preporodu, Semerkandu i Novim Horizontima. Bio je učesnik mnogih seminara, simpozija i konferencija domaćeg karaktera posebno na području Cazinske krajine. Radi i kao predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Danas živi u Cazinu, oženjen, otac troje djece.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine