digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bez druženja s omladinom nema rezultata

Autor: E. Subašić Septembar 23, 2015 0

kaže Adis Hebibović (24), imam od 2014. godine u povratničkom džematu Glavatičevo, MIZ Konjic. Završio je Karađoz-begovu medresu u Mostaru kao drugi učenik po uspjehu. Poslije učenja arapskog u Egiptu, završava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu kao jedan od najuspješnijih studenata u generaciiji

Koliko je danas moguća posjeta imama džematlijama?

Pošto sam “novi” u ovom poslu nemam nekog većeg iskustva. Moj džemat je specifičan po svom položaju pa je teško obuhvatiti sve džematlije posjetama. Teritorijalno je jedan od najrasprostranjenijih džemata. U džematu rade 3 mekteba (Kašići, Prebilja i Grušča) i 15 mezarja. Posjete praktikujem obavljati u zimskim mjesecima jer su tada noći duže, ljudi manje rade pa ih je moguće zateći na kućnom pragu. Ipak, sve džematlije nakon džuma-namaza odlaze u kahvanu kako bi se zajedno družili i na taj način se zbližili. U toku ramazana posjećujem starije džematlije. Također, posjetim i socijalno najugroženije i ispred džemata obezbijedimo im neku pomoć kako bi Bajram dočekali radosni.

 Koje tri aktivnosti, pored redovnih, imam bi morao pokrenuti ili održavati u svom džematu?

Prvo, redovna druženja sa omladinom džemata. Bez druženja sa omladinom nema ni rezultata. Omladina je svugdje pokretačka snaga pa tako i u našem džematu. Evo nekih rezultata: prvi zajednički omladinski iftar; prilikom prošlogodišnjih poplava omladinci našeg džemata su prikupili značajnu humanitarnu pomoć za džemat Kosova, MIZ Maglaj i tu smo se angažovali u čišćenju poplavljenih stambenih objekata. Kada su u pitanju džematske aktivnosti na omladinu se uvijek možemo nasloniti: redovno čišćenje džamije i džamijske avlije, obezbjeđivanje bajramskih paketića za najmlađe džematlije i njihova podjela, organizacija džematskih svečanosti itd. Drugo, živimo u vremenu u kojem je nemoguće izostaviti korištenje društvenih mreža. Tako smo napravili stranicu na Facebooku Džemat Glavatičevo. Na ovoj stranici objavljujemo sve džematske aktivnosti, humanitarne akcije, promovišemo najuspješnije učenike mekteba, objavljujemo islamska predavanja, hutbe, tekstove i vijesti itd. Treće, nastojati da što više aktiviramo džematlije. Ljudima je potreban lider, vođa u svim akcijama i odmah će se i oni više uključiti. Na tom planu se intezivno radi. Prva i najvažnija stvar jeste bio izbor funkcionalnog džematskog odbora. Veoma je važno povesti razne aktivnosti u džematu, poput sređivanja mezarja i organiziranja okupljanja u udaljenim selima džemata, gdje već imamo uspješne rezultate itd.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine