digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ilidža: Prvi put će se bajram-namaz klanjati u novoj džamiji

Autor: Nedim Botić Septembar 23, 2015 0

Džemat Pejton (Ilidža, MIZ Sarajevo) obaviještava sve vjernike da će se za Kurban-bajram ove godine po prvi put bajram-namaz klanjati u novoj džamiji u naselju Pejton kod rijeke Željeznice.

 

Sabah-namaz će se klanjati u 06:00, a bajram-namaz u 07:13 u četvrtak, 24.09., ako Bog da.

Kamen temeljac za izgradnju nove džamije na Ilidži postavljen je 25. augusta 2008. godine, ali se zbog nedostatka sredstava radovi nisu ranije okončali. Ovogodišnje klanjanje Bajrama je i znak da se polako privode kraju radovi na prelijepoj novoj džamiji, ukrasu ovog sarajevskog naselja koja bi prema riječima organizatora trebala biti otvorena iduće godine, uz Božiju pomoć.

Ovo je radosna vijest za sve vjernike s područja Ilidže jer se time riješava velika potreba ovdašnjih vjernika. Nažalost, džemat Pejton i područje Ilidže dugo nisu imali adekvatan prostor za obavljanje namaza niti džamiju.

Godinama su sve vjerske aktivnosti obavljane u ruševnim prostorijama nekadašnjeg obdaništa koje je napušteno još 1985. godine. Nakon završetka agresije na našu zemlju, spomenuto obdanište je preuređeno u mesdžid koji nije zadovoljavao potrebe stanovništva ovog kraja. Naime, džemat Pejton se može pohvaliti veoma brojnim prisustvom vjernika na svim namazima, džuma-namazu i bajramima. Dovoljno je reći da su se do sada bajram-namazi klanjali u Sportskoj dvorani na Ilidži koja je bila pretijesna da primi sve vjernike. Od ove godine bajram-namazi se više neće obavljati u sali Sportske dvorane već u novoj ilidžanskoj džamiji.

Posebne zasluge za uspjeh i brojnost džemata Pejton ima njegov vrijedni predvodnik i imam Enver-ef. Prolaz.

„Hvala Allahu, dž.š., privode se kraju radovi na našoj ljepotici, novoj džamiji koja će svojim prostorom i mogućnostima zadovoljiti potrebe našeg džemata i Ilidže. Strpljivost je lijepa, kako kaže Allah, dž.š., u Kur'anu, a naš narod veli strpljen – spašen. U tom smislu, mi smo možda malo duže čekali sa završetkom radova na džamiji, ali sve je išlo svojim tokom i polako gledamo plodove tog rada.

Trudimo se da u džematu radimo kao zajednica, da pomažemo i podržavamo jedni druge, da se dogovaramo i zajednički gradimo našu budućnost. Nova džamija će nam dodatno olakšati rad i omogućiti da budemo još bolji.

Posebno bih se zahvalio glavnom imamu MIZ Sarajevo, dr. Feridu-ef. Dautoviću, na divnoj podršci, susretljivosti i pomoći našem džematu, potom muftiji sarajevskom dr. Enese Ljevakoviću te direktoru KSC-a Ilidža koji nam je godinama besplatno ustupio prostorije Sportske dvorane radi obavljanja bajram-namaza.“, izjavio je Enver-ef. Prolaz.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine