digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/sisak-2016

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sisak-2016

Omladinski izlet Medžlisa IZ Sisak gradovima u BiH

Autor: April 19, 2016 0

Medžlis Islamske zajednice Sisak organizirao je dvodnevni izlet u Sarajevo, Travnik i Jajce na koji su pozvani omladina, mladi, i bračni parovi sa djecom te je zaokružen simboličan džematski krug od 33 putnika što je sačinjavalo jedan lijep „džematski tespih“. Isto tako struktura i sastav pozvanih na pomenuti džematski izlet nije slučajna već je simbolična i znakovita što se izražava kroz tri generacije Bošnjaka i muslimana odraslih u Hrvatskoj odnosno u Sisku.

 {gallery}sisak-2016{/gallery}

Medžlis Islamske zajednice Sisak organizirao je dvodnevni izlet u Sarajevo, Travnik i Jajce na koji su pozvani omladina, mladi, i bračni parovi sa djecom te je zaokružen simboličan džematski krug od 33 putnika što je sačinjavalo jedan lijep „džematski tespih“. Isto tako struktura i sastav pozvanih na pomenuti džematski izlet nije slučajna već je simbolična i znakovita što se izražava kroz tri generacije Bošnjaka i muslimana odraslih u Hrvatskoj odnosno u Sisku.

Svaka „boba“ na tespihu jeste podjednako važna i pažnje vrijedna i ako se prekine taj niz, tespih nije potpun.

Ciljevi ovog džematskog izleta i putovanja bili su:

-selektiranje i prepoznavanje najproduktivnijeg dijela džemata koji je pozvan na izlet i putovanje u aranžmanu džemata kako bi se taj dio džemata dodatno izgradio na putu rada za hajr i dobrobit džemata posebno u kontekstu predstojećeg perioda pred početak gradnje džamije i Islamskog centra u Sisku.

-osnaživanje i afirmiranje prijateljskih, bratskih i džematskih veza zasnovanih na zdravim osnovama i temeljima kroz dvodnevno druženje.

-posjeta najvažnijim znamenitostima i ustanovama od historijskog, kulturnog, vjerskog i nacionalnog značaja za identitet Bošnjaka kroz posjetu sarajevskoj Vijećnici, Šehidskom mezarju Kovači, Muzeju Alije Izetbegovića, Gazi Husrev-begovoj biblioteci te Tunelu spasa.

-vezivanje mladih Bošnjaka iz Siska sa Bosnom kroz susrete sa mladima u Sarajevu, međusobno druženje, razmjena kontakata, mišljenja, razmišljanja i stavova u svrhu kvalitetnijeg povezivanja i jačanja muslimanskog identiteta četvrte i pete generacije mladih Bošnjaka iz Siska.

U subotu, 15. aprila posjeta znamenitostima Sarajeva započela je kroz posjetu Vijećnici, simbolu Sarajeva koji predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda (1896. g.);  svojevrsni svjetski simbol susreta civilizacija, a nakon Drugog svjetskog rata u Vijećnici je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. U noći između 25. i 26. augusta 1992. godine, Vijećnica je zapaljena. Izgorjelo je gotovo 90 posto bibliotečkog fonda, a sama zgrada je postala simbol opsade i tragedije Sarajeva.Otvorena je 2014. godine.

Ljubazni voditelj Kenan proveo nas je prekrasnim prostorom Vijećnice koja osvaja svojom ljepotom, grandioznošću i daje poruku o bogatstvu našeg materijalnog nacionalnog i kulturnog nasljeđa.

Nakon Vijećnice, uputili smo se prema Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a prije samog ulaska u GHB, ušli smo na ulaz najstarije obrazovne institucije, Gazi Husrev-begove medrese gdje nam je u kratkim crtama o ovoj instituciji govorio Alem ef. Crnkić povezavši sav Vakuf najvećeg vakifa BIH, Gazi Husrev-bega. Nezaobilazno je bilo proći kraj ploča na kojima su ispisana imena imama-šehida te smo svi zajednički proučili Fatihu pred njihovu dušu.

Dočekani smo u Gazi Husrev-begovoj biblioteci od strane ljubaznog osoblja te smo prve minute započeli kroz gledanje kratkog filma o Gazi Husrev-begovoj biblioteci koji nam je dao široku i reprezentativnu sliku svega onoga što jeste, što predstavlja i znači ova, po riječima reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića najvažnija institucija u Bošnjaka.

Osnovana je 1537. godine u Sarajevu i predstavljala je najznačajniju ustanovu ove vrste na Balkanu tokom cijelog osmanskog perioda.Trenutno ima oko 100 000 bibliotekarskih jedinica (rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih dokumenata) na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima. Od toga više od 10.500 bibliotekarskih jedinica čine kodeksi rukopisa sa oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterine, matematike, astronomije i drugih nauka.Izgrađena je nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke koja je svečano otvorena 15.01.2014.

Naši daljni koraci nas vode prema Šehidskom mezarju Kovači koje se smatra najvećim šehidskim mezarjem nakon Srebrenice sa 1487 ukopanih šehida i poginulih boraca (1992-1995.).

U tim trenucima naumpale su nam dvije ilahije našeg dragog hafiza Aziza Alilija, a to su „Šehidi“ i sa novog albuma ilahija Jedan ašik-Baščo bijela koja je posvećena Šehidskom mezarju Kovači i prvom predsjedniku BIH rahm. Aliji Izetbegoviću.

Nakon kratke potrage uspjeli smo pronaći Muzej Alije Izetbegovića, a prije toga klanjali smo podne-namaz u Mišćina džamiji koja je bila u neposrednoj blizini.

Muzej Alije Izetbegovića nas je emotivno vratio u nekadašnja vremena jer tako slikovito i ilustrativno prikazuje čitav životni put i životno djelovanje čovjeka kojeg možemo nazvati „otac nacije“, a to je naš Alija Izetbegović.

Zanimljivo je mjesto gdje je smještena stalna postavka Muzeja, a to su dvije kule-kapije grada Sarajeva iz osmanskog perioda.

I dalje nam odzvanjaju njegove riječi: „Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo“.

Potom se spuštamo u staru jezgru-Baščaršiju koja obiluje ljudima ali se njom šire i različiti mirisi hrane koja se tako ukusno moće naći samo na ovim mjestima.

S tim u vezi, vrijeme za slobodne aktivnosti, šetnju, razgledanje, merak i ćejf je nastupilo sve do pred akšam-namaz.

Pred akšam-namaz naša omladina se autobusom zaputila prema džem'atu Šip gdje nas je iščekivala omladina džem'ata na čelu sa Miralem ef. Babajićem. Dio je to plana posjeta i dogovora dvojice školskih prijatelja i kolega, Miralem ef. i Alem ef.koji su, kako oni vole reći, svoje najbolje dane života proveli zajedno, a sad su slatki dani života.

Dolazimo pred džamiju koja se naziva Kuvajtska džamija po donatoru, koju krasi lijepa pozicija-lokacija, još ljepši panoramski pogled na jedan dio grada ali i aktivna omladina sa aktivnim imamom.

Nakon akšam-namaza, omladinsko druženje se događa u divanhani džem'ata kojeg svojim obraćanjima dinamiziraju Miralem ef. i Alem ef., a nastavlja se kroz predstavljanje i učenje ilahija i kasida.

Malo je vremena bilo, kazat će mnogi naši omladinci što svjedoči o lijepom ambijentu i ukazanom gostoprimstvu kojeg smo imali u džem'atu Šip, a posljednja njihova poruka je bila u vidu poziva da im dođemo za Ramazan i da osjetimo kako je tek lijepo biti u Sarajevu za Ramazan.

U nedjelju, 16. travnja, na dan našeg odlaska iz Sarajeva, namjerno je ostavljena posjeta Tunelu spasa kako bi to ostavilo trajan pečat posjete Sarajevu ali i dalo mnogo važnih lekcija iz nedavne prošlosti koja se nemože i nesmije zaboraviti.

Asocijacija mladih SDA Stari Grad bila je organizator i domaćin ove posjete na čemo smi im zahvalni, a posebno njezinim aktivistima Vedadu i Mirzi te predsj.AMSDASG Hilmiji Arnautoviću koji nam se naknadno pridružio.

Znali smo i čuli smo za Tunel spasa, neki su ga posjetili i prije, ali ovaj put naše znanje i spoznaja o ovom objektu dobilo je svoj trajni pečat i kulminaciju kada je u pitanju ovaj važan dio naše nedavne prošlosti te smo naučili o čudu bosanskog otpora.

Projekcija dokumentarnog filma o Opsadi Sarajeva i gradnji Tunela spasa, eksponati i artifikati iz tog vremena i perioda te sami prolazak kroz jedan dio Tunela daje autentičnu sliku koja ostavlja bez riječi.

Prođoh Bosnom kroz gradove pjevalo se u autobusu na putu prema Travniku gdje je bila sljedeća stanica bolje reći odmor i osvježenje uz poznate travničke ćevape.

Prirodne ljepote Bosne najbolje smo osjetili kroz posjetu Vodopadu u Jajcu i putovanje kroz kanjon Vrbasa na putu Jajce-Banja Luka.

Ovo putovanje i izlet ne bismo ostvarili da nam nije ukazano bratsko gostoprimstvo kroz konak i smještaj u Fondaciji „Izvor nade“ gdje su bili smješteni muškarci te u hotelu „Yildiz“ i Rezidenciji „Mahala“ gdje su bile smještene djevojke i hanume te se ljudski zahvaljujemo na tome i činimo dovu za njihov hajr.

Prije svega i na kraju svega zahvalni smo Allahu dž.š. što su precizno i namjenski postavljeni ciljevi ispunjeni što se dalo vidjeti iz reakcija, dojmova, očekivanja i mišljenja.

Male stvari čine život lijepim, kaže jedna izreka pa je tako i ovo džematsko putovanje učinilo naš džematski krug još privrženijm vrijednostima koje živimo ali i dalo dodatnu motivaciju i entuzijazam da ustrajemo na cilju da naš džemat napreduje i da budemo nosioci svih kvalitetnih programa i sadržaja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine