digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina u Lukavcu

Autor: Decembar 22, 2016 0

U velikoj sali Centra za kulturu u Lukavcu, u ponedjeljak 19. decembra ove godine, u okviru Dana o Allahovom Poslaniku, održana je tribina Medžlisa Islamske zajednice Puračić

 

Predavač je bio Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski, a govorio je o temi „Muhammed, a.s., potpuno zemaljski poslanik“. Tokom izlaganja, muftija Pitić je istakao značaj obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., što se kod nas čini različitim programima, a posebno u formi mevluda. Govoreći o kontinuitetu učenja mevluda naglasio je da ovi spjevovi vode porijeklo još iz vremena Muhammeda, a.s., kada su pjesnici, osobito Hasan ibn Sabit, spjevali brojne kaside o Allahovom Poslaniku, a on je to odobrio. Navodeći, između ostalog, brojne primjere iz života Muhammeda, a.s., istakao je njegovu poslaničku ulogu pozivanja ljudi u vjeru, ali i naglasio da je on bio potpuno zemaljski poslanik, koji je proživio sve radosti i iskušenja koja čovjek može proživjeti u životu na zemlji. Zbog toga nam Poslanik i može biti „najbolji uzor“, istakao je muftija goraždanski.

Na kraju programa prisutnima se obratio i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Zahvalivši se muftiji Pitiću na gostovanju na području Muftijstva tuzlanskog istakao je ljepotu i mudrost njegovog kazivanja o Muhammedu, a.s., koje je za sve posjetioce bilo svojevrsno osvježenje. Muftija Fazlović je naglasio važnost brige o sebi i svojoj djeci, koja se posebno treba manifestirati brigom o domovini. Pozvao je da na tom putu pomažemo jedni drugima, kako bismo svako na svom nivou, ponijeli svoj dio odgovornosti i izvršili svoje zadaće. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine