digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Seminar za imame Tešnja, Doboja i Teslića

Autor: Decembar 22, 2016 0

U utorak, 20. decembra 2016. godine u Tešnju je održan stručni seminar za imame medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Doboj i Teslić.

 

Na seminaru, koji se realizuje u okviru projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, prof. dr. hfz. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović  imamima su predstavili temu ''Muhammed, a.s., kao paradigma savršenog odgajatelja''.

Prof. dr. hfz.  Mehtić istakao je, između ostaloga, da je Islam kao sveobuhvatni koncept uređenja života na zemlji u cijelosti u funkciji odgoja čovjeka i sveukupne ljudske zajednice. Svi vjerovjesnici su bili u ulozi odgajatelja, kako bi približavajući ljude božanskim zakonima, kroz koje se manifestira Njegova volja, humanizirali pojedinca i zajednice. Muhammed, a. s., imao je istu ulogu, a svoju poslaničku misiju definirao je riječima: ''Poslan sam kako bi upotpunio moralne vrijednosti''.

Muftija zenički u svom obraćanju, između ostaloga, istakao je da je Muhammed, a. s., svojim metodama odgajanja ostao najbolja paradigma do Sudnjeg dana, da su njegove metode u odgajanju ljudi bile savršene i potpune, jer su bile rezultat izravnog Allahovog, dž. š., nadahnuća.

Na kraju svoga obraćanja, muftija je upitao: ''Da li smo mi istinski nasljednici Božijeg Poslanika, znamo li na osnovu Kur'ana i hadisa govoriti o Poslaniku i nismo li mi muslimani izdali Božijeg Poslanika?''

Ovo je treći ovogodišnji stručni seminar u organizacjii Muftiluka zeničkog za imame ovih medžlisa.

Prilikom ovog boravka u Tešnju, muftija zenički je posjetio gradilište u haremu Ferhad-begove, Čaršijske džamije u Tešnju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine