digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina „Druženje sa bosanskim herojima“

Autor: D.B. Decembar 29, 2016 0

U organizaciji Udruženje „Prosvjetitelj“  tim Srebrenik i Medžlisa islamske zajednice Srebrenik sinoć, 27.12.2016. godine poslije jacije-namaza održana je tribina „Druženje sa bosanskim herojima“.

Tribina je počela učenjem Kur'ana. Na početku prisutne je u ime Medžlisa i Prosvjetitelja poselamio predsjednik Udruženja mr.sc Damir-ef. Babajić. Istakao je važnost ove tribine, zašto naziv bosanski heroji, te važnost saradnje bošnjačkih institucija, saradnje Udruženja i islamske zajednice. Medžlis IZ-e Srebrenik i udruženje Prosvjetitelj zajednički nastupa u raznim projektima i pokazalo se učinkovitim, te ćemo nastaviti ako Bog da i dalje saradnju-istakao je Babajić.

Potom je pozvao predsjednika Udruženja „Prosvjetitelja“ Srebrenica Nerzudina Hajdarevića da se obrati prisutnima. Nerzudin je istakao važnost ovakvih projekata, te da su aktivnosti koje je tim Srebrenik do sada realizirao na zavidnom nivou. Nakon Nerzudina riječ su dobili „bosanski heroji“.

Prvi predavači je bio proslavljeni gazija i komandant brigade u Konjicu, direktor ureda za hadž i umru Rijaseta IZ-e u BiH, muderis Nezim ef. Halilović. U svom uvodnom govoru stavio je akcenat na dešavanja u muslimanskom svijetu. On je podsjećanjem na to kakvi su Bošnjaci sve kroz historiju bili i kako su se identifikovali kao zasebna jedinka želio ukazati na važnost svijesti svakog Bošnjaka. Na kraju je poručio da trebamo čuvati emanete vjere, države i nacije.

Drugi predavač bio je mr.sc Rašid Kasumović, pripadnik OS BiH, predsjednik tima Prosvjetitelj Travnik. On je govorio na temu „ Geopolitika kao sudbina, muslimani jučer, danas, sutra“. U veoma zanimljivom predavanju Kasumović je ukazao na značajnu ulogu islamskog svijeta u strateškom pogledu glede ekonomije, nafte, kao i svih drugih resursa. Napravio je analizu dešavanja u islamskom svijetu od dešavanja u Libiji pa do nedavnih dešavanja u Turskoj. Na kraju je pozvao prisutne da razmisle o stanju muslimana u svijetu, te da uzmu pouku.

 „Allah neće izmijeniti jedan narod dok sam sebe ne izmi,jeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika“.  (Ar-Ra'd 11).

Na kraju prisutnima se zahvalio predsjednik udruženja timA Srebrenik mr.sc Damir-ef. Bbajić, zahvalio se prisutnima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme te musafirima iz Tuzle, Živinica, Gradačca, Brčkog kao i predavačima „Bosanskim herojima“. On je naglasio da su ovakve tribine neophodne bošnjačkom narodu i da treba da ih bude što  više. Najavio je niz aktivnosti koje će udruženje sa krovnim udruženjem iz Srebrenice realizirati u narednom periodu, kao i nastavak saradnje i zajedničkog nastupa sa islamskom zajednicom.

Nakon tribine uslijedilo je „druženje sa bosanskim herojima“ u bosanskoj sobi Medžlisa Srebrenik.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine