digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na dvojicu tuzlanskih alima

Autor: Decembar 31, 2016 0

Učenjem kelimei-tevhida, hatma dove i prigodnim obraćanjima u džamiji Behram-begove medrese u Tuzli, u utorak 27. decembra ove godine, obilježena je deseta godišnjica od preseljenja na Ahiret dvojice tuzlanskih alima: Besim-ef. Čanića i Kemal-ef. Bajramovića.

 

U svome prigodnom obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, između ostaloga, kazao je da na sve one koji su u imanu i islamu Allah Uzvišeni čuva uspomenu, te da se djelo takvih ljudi do kraja svijeta uvećava. Naglasio je da su muderrisi Behram-begove medrese Besim-ef. Čanić i Kemal-ef. Bajramović preselili na Ahiret rano – na početku svojih četrdesetih godina, ali svi poduhvati naših generacija, kako u Islamskoj zajednici tako i šire, ukazuju na njihovo djelo. Istakao je da mi to sebi hoćemo dodatno da posvijestimo, jer je to važno za nas, radi naše nove pouke i novih saznanja. Govoreći o radu i djelovanju ovih alima istakao je da je samo jedan trun imana na ovome svijetu dovoljan za spas i milost Gospodara svjetova, zaželjevši da im Allah Uzvišeni za njihovo vjerovanje i djelovanje podari svoj spas i milost.

Ibadetima ovim povodom prisustvovalli su roditelji, supruge i djeca dvojice muderrisa, članovi Muftijstva tuzlanskog, glavni imami i imami, direktori ustanova Islamske zajednice s područja Muftijstva tuzlanskog, muderrisi i učenici Behram-begove medrese u Tuzli, te rodbina i prijatelji.

Besim-ef. Čanić rođen je 22. juna 1964. godine u Donjim Raincima, općina Kalesija. Energija, entuzijazam i kreativnost koji su ga krasili obilježili su njegov život i njegove napore koje je ulagao za dobrobit muslimana. Njegova smrt je bila veliki gubitak za Islamsku zajednicu u BiH. Preselio je na Bolji svijet u srijedu 12. jula 2006. god. Iza njega je ostala supruga i četvero djece.

Kemal-ef. Bajramović je rođen 11. jula 1962. godine u Gradačcu. Bio je jedan od najboljih poznavalaca arapskog jezika, posebno u pogledu prevođenja na naš jezik, jer je bio i vrsni poznavalac bosanskog jezika. Na Ahiret je preselio 7. marta 2006 godine. Iza njega je ostala supruga i troje djece.

Obojica su ukopani alimskom mezarju u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine