digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Ponovo pokrenut „Forum za bolje razumijevanje“

Autor: A. Mandžić Januar 27, 2017 0

Medžlis Islamske zajednice Bugojno ponovo je pokrenuo projekat serije predavanja i razgovora pod nazivom „Forum za bolje razumijevanje“.

Po riječima Vehid ef Arnauta, glavnog imamam Medžlisa IZ Bugojno, u prvom redu cilj je razvijanje neophopdnog dijaloga o svim aktuelnim pitanjima u zajednici, državi ali i u svijetu. Forum za bolje razumijevanje održavat će se svakih petnaest dana.

-Radi se o pokušaju da nastavimo jednu pozitivnu praksu, koju smo pokrenuli prije pet godina, i koja je trajala oko tri godine, nakon čega je uslijedila jedna pauza. Učesnici u forumima ocijenili su naša okupljanja veoma korisnim i upravo je to bio jedan od razloga što smo pokrenuli ponovo Forum za bolje razumijevanje, koji je poluotvorenog tipa i učestvuju gosti sa pozivnicama. Ne radi se o tribinama ili promocijama, nego u formi međusobnog razgovora sa našim gostima, koji daju uvodne teme, nakon čega razvijemo priču ili razgovor o aktuelnim temama – kaže Vehid ef Arnaut glavni imam MIZ Bugojno.

Prva tema obnovljenog Foruma za bolje razumijevanje nosila je naziv „Halal ishrana i izazovi halal tržišta“. O pomenutoj temi okupljenima su govorili gosti uvodničari: Amir Sakić, direktor Agencije za halal certificiranje u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Midhat Jašić, sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli i Valdet Peštalić, koji je obradio temu „Halal poduzetništvo“. Uvodničar druge teme u okviru Foruma bio je prof. dr. Selmo Cikotić, koji je veliki broj prisutnih upoznao o temi „ Sigurnosna perspektiva BiH“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine