digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predanim radom i vakufom preporodili Tuzlu

Autor: E. Subašić Januar 11, 2018 0

Medžlis Tuzla je u stalnom fokusu javnosti i zbog vrlo aktivnog društvenog angažmana/ Do 1990. godine Tuzla je imala svega 12, a danas ima 41 džamiju

Medžlis Tuzla je jedan od najvećih medžlisa, a na njegovom području se nalaze i važne institucije Islamske zajednice, poput Behram-begove medrese i Agencije za halal-certificiranje. Medžlis je svojim vjerskim aktivnostima i širim društvenim angažmanom od kraja agresije na BiH do danas uveliko promijenio sliku Tuzle, u kojoj je javnost prepoznala i podržala brojne vjersko-kulturne manifestacije i projekte. S obzirom i na brojne aktivnosti u džematima, vidljiva je konstantna dinamika koja obuhvata sve generacije tuzlanskog stanovništva. Iako je primijetan blagi pad nataliteta, postoji trend povećanja članova Islamske zajednice i širenja džemata.
Medžlis ima 33 džemata, 41 džamiju i 4 mesdžida. Na području medžlisa nalazi se i jedna tekija koja je u sastavu Tarikatskog centra. Među imamima se nalaze i dva doktora nauka, deset magistara i pet hafiza. U ovoj godini u mekteb je upisano preko 1800 djece.

Društveni angažman

Pored kurseva sufare i drugih halki u džamijama, u džamiji Kralja Abdullaha i Tušanj-Slatina vrlo su kvalitetne dvije škola hifza, koje okupljaju značajan broj mladih koji su okosnica brojnih i društveno korisnih projekata što svjedoči i dugogodišnji Omladinski krug Medžlisa. Također, prije formiranja Odjela za brak i porodicu, koji su sada aktivni pri svim medžlisima, u Medžlisu Tuzla već duži niz godina djeluje vrlo uspješna Asocijacija žena koja na godišnjem nivou implementira preko 50 projekata. Medžlis je revitalizirao vjerske aktivnosti u muškom i ženskom dijelu Kazneno-popravnog zavoda sa sjedištem u Tuzli, pri čemu važnu ulogu imaju upravo muallime.

16 tuzla1
Medžlis Tuzla je u stalnom fokusu javnosti i zbog vrlo aktivnog društvenog angažmana, brige o različitim strukturama stanovništva, poput djece bez roditeljskog staranja, penzionera, korisnika Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora itd. Također, Medžlis je prepoznatljiv po redovnoj organizaciji darivanja krvi, a riječ je o jednoj od najvećih akcija ovog tipa u BiH. Pored ovoga, Medžlis je osnovao Merhamet i pomogao u otvaranju BKZ Preporoda. Inače, Medžlis redovno osigurava znatnu količinu mesa za Narodnu kuhinju Merhameta.

Predstavljanje vjerske tradicije svim građanima Tuzle

Već duži niz godina u Tuzli se organiziraju različiti vjersko-kulturni programi na javnim mjestima.

Sličica Želim Print
“Na nivou godine imamo do petnaest različitih programa, koji su zanimljivi široj javnosti, a traju po nekoliko dana. Pored obilježavanja značajnih blagdana i državnih praznika, obilježavamo i dan koji se uzima kao početak sprovođenja Genocida nad Bošnjacima. Za nas vrlo važan datum je i 15. februar, kojeg smo uzeli kao Dan Medžlisa. Na ovaj dan je prije 445 godina Gazi Turali-beg u Čačku potpisao vakufnamu za svoje vakufe kojima se razvio vjerski i društveni život u Tuzli. U sklopu svih ovih datuma imamo nekoliko programa za sve generacije, a upravo se završila manifestacija o Poslaniku, a.s. U sklopu redovne Večeri Kur’ana svake godine se dodjeljuje nagrada ličnostima za doprinos u izučavanju Kur’ana i kur’anskih znanosti. Želim istaći i veliki iftar u toku ramazana, koji se organizira u saradnji s Muftijstvom, Gradom Tuzla i Behram-begovom medresom. Na Trgu slobode okupi se preko dvije hiljade osobe. Inače, pokušavamo imati što više javnih vjersko-kulturnih događaja u Tuzli i to je ono što je potrebno ovom gradu, koji se smatra, a to i jeste, jedan otvoren grad. Sve aktivnosti, kao i cjelokupan rad Medžlisa zasniva se na predanom radu imama i džematskih odbora, Izvršnog odbora Medžlisa i saradnji s Muftijstvom tuzlanskim“, kazao je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Izgradnja omladinskog centra i obdaništa

Prema njegovim riječima fokus Medžlisa u predstojećem periodu jesu mlade generacije. Iako postoji kvalitetan program za ove generacije, novi izazovi i dinamika njihovog društvenog život zahtijeva još veći angažman Medžlisa.

16 tuzla2
Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, glavni projekat jeste otvaranje omladinskog centra u kompleksu centra Tušanj-Slatina. “To će biti jedan poseban centra s amfiteatrom, učionicama, prostorijama za druženje. Također, vrlo značajan projekat, koji se nadamo da ćemo što ranije završiti, jeste otvaranje jednog obdaništa. Tuzli je potrebno jedno ovakvo obdanište“, kazao je glavni imam Huskanović, koji je istakao da Medžlis posebnu pažnju poklanja mladima, a nastoji im pomoći i finansijski. “U sklopu rada s mladima imamo fond za stipendije. Osnovao ga je Izvršni odbor na prijedlog tadašnjeg glavnog imama Amir-ef. Karića. Prošle godine smo stipendirali 59 učenika i studenata. Jednu trećinu sredstava osiguravaju uposlenici Medžlisa, koji redovno odvajaju od svojih mjesečnih primanja, a ostalo privrednici i džematlije“, pojasnio je efendija Huskanović.

Briga o vakufu primjer drugima

Medžlis je poseban angažman imao u izgradnji i rekonstrukciji džamija. Do 1990. godine Tuzla je imala svega 12 džamija, a danas ima 41 džamiju.
S obzirom da se do devedesetih godina u posljednjih 200 godina nije izgradila nijedna gradska džamija, Medžlis je imao za cilj približavanje upravo gradskoj strukturi stanovništva putem izgradnje džamija i vjersko-edukativnih centara. Ranije je medžlis imao sedam, a sada sedamnaest gradskih džamija, a postoji potreba za još dvije džamije.
“U proteklom periodu radilo se upravo na izgradnji infrastrukture te transformaciji vakufa, zahvaljujući kojoj imamo i ovaj objekat Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“, s 2.500 kvadrata u kojem je sjedište Medžlisa. Za njega smo morali otkupiti tri stana iz dvije vakufske kuće, koje su u proteklom periodu otuđene i privatizirane. Administracija Medžlisa je na prostoru od oko 600 kvadrata, a sve ostalo je izdato. Naravno, na transformaciji radimo i dalje. Brojne gradske džamije, poput Turali-begove, rekonstruisane su u proteklom periodu, a trenutno je na redu Šarena džamija. Tuzla ima značajan broj vakufske imovine koja je nacionalizovana. Između ostaloga, nacionalizovan je jedan dio Turali-begovog vakufa koji je stoljećima opstao sve do nacionalizacije, a u skorije vrijeme bilo je pokušaja da se taj dio vakufa i privatizira. Neki od objekata su, nažalost, privatizirani i vodimo procese s namjerom vraćanja ovih objekata. Upravo smo dobili jednu presudu na Općinskom sudu u vezi s jednim stanom“, kazao je predsjednik Medžlisa Hasan-ef. Spahić, koji se duži niz godina predano bori za vakuf.

Mapiranje vakufa

“Mi imao slučajeve da su čak neki iz Islamske zajednice nastojali opravdati političku indolentnost prema ovom pitanju strahom da će država doći u krizu, ako vrati sve vakufe, što je besmisleno. Ova zemlja ne može krenuti naprijed dok se ne vrati ono što je otuđeno“, istakao je predsjednik Spahić.
Inače, Medžlis je izdao i značajne monografije o medžlisu, od kojih jedna mapirala vakufe na području Tuzle, što je posebno značajan projekat za Islamsku zajednicu, koji može biti primjer i drugim Medžlisima. U zgradi Medžlisa se nalazi i zidna mapa sa svim vakufskim lokacijama u Tuzli, što je i jedna vrsta vakufa svih ljudi koji su radili na ovom projektu.

Izgradnja vakufskih stanova

Kada je riječ o drugim značajnim projektima planiranim za naredni period, tu su izgradnja vakufskih stanova i centra kod džamije Kralj Abdullah. “Upravo smo u pregovorima za izgradnju stambene zgrade u kojoj bi Medžlisu pripadalo određen broj vakufskih stanova. Također, planiramo graditi i islamski centar pored džamije Kralj Abdullah za koji tražimo i donatora koji bi finansirao ovu izgradnju. U sklopu ovog objekta se i planira izgradnja obdaništa. Također, da ne zaboravimo, učestvujemo s Behram-begovom medresom u izgradnji jednog objekta na kojem će do početka nove godine biti završeni vanjski radovi“, kazao je efendija Spahić, ističući da je Medžlis ranije sproveo centralizaciju članarine.
Pri procesu centralizacije Medžlis je osnovao i pokopno društvo Revda čime se omogućilo redovnim članovima Islamske zajednice da nemaju skoro nikakvih troškova za vjerske i pokopne usluge prilikom smrtnog slučaja. Također, ovo je dovelo do drastičnog povećanja članova Islamske zajednice.
Kada se uzme u obzir izgrađena infrastruktura, društveni angažman i brojni vjersko-kulturni događaji koji se realiziraju u toku godine u javnom prostoru, može se s pravom kazati da je Medžlis s Muftijstvom tuzlanskim u posljednjih dvadeset godina preporodio Tuzlu i promijenio njen imidž, koji je nekada imala kao grad u kojem je duhovnost latentno marginalizirana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine