digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Brčko: Osam novih učača Kur'ana

Autor: Januar 20, 2018 0

U džamiji džemata Maoča Stara je u subotu, 6. januara 2017. godine upriličena svečanost polaganja hatmenskog ispita za 8 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Kandidati su pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko uspješno položili ispit i time ispunili uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Asmir-ef. Bekrić, imam džemata Maoča Stara i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, mr. Mustafi-ef. Gobeljiću. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvaranih stranica Časnog Kur'ana, a kandidati su pokazali da se na časovima mektebske nastave može postići zavidan nivo znanja koji su oni ovom prilikom izuzetno lijepo prezentirali.

Mr. Aljo-ef. Cikotić, imam džamije u travničkom naselju Kalibunar održao je predavanje na ovoj svečanosti. Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, od strane Medžlisa IZ-e Brčko, džemata Maoča Stara ali i ostalih džematlija.

Učešće u programu uzele su i članice mektebskog hora koje su izvođenjem ilahija i kasida dodatno razgalile duše prisutnih. Pred sami kraj programa Sumejja Karamujić se, u ime svršenika hatmenskog ispita, zahvalila Asmir efendiji i pozvala kolege da mu uruče hediju u znak zahvalnosti za napor koji je uložio kako bi oni uspjeli na putu kojim su krenuli.

Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Alibašić Amna, Karamujić Sumejja, Imamović Iman, Šehić Medina, Karić Emina, Kalesić Emina, Salihović Mirza i Tursunović Adnan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine