digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dan nezavisnosti u znaku 6. Plivačkog mitinga sarajevskih mekteba

Medžlis islamske zajednice Sarajevo već tradicionalno Dan nezavisnosti BiH obilježava organiziranjem Plivačkog mitinga sarajevskih mekteba u saradnji sa Olimpijskim bazenom Otoka.

Tako je bilo i u četvrtak 01. marta 2018. godine kada je održan 6. Plivački miting sarajevskih mekteba.

Sve je počelo svečanim defileom ekipa učesnica koje su bile sastavljene od polaznika mektebske nastave iz 31-og sarajevskog džemata, nakon čega je intonirana državna himna. Uvodni odlomak iz Časnog Kur’ana je proučio hfz. Abdusamed Podojak, nakon čega je dobrodošlicu na Olimpijski bazen poželio direktor ove institucije g. Enes Peštek, koji je izrazio zadovoljstvo što se Dan nezavisnosti obilježava na ovakav način i što se popularizacija mekteba vrši i kroz sportske aktivnosti.

– Pripala mi je čast da vam se obratim i da svečano otvorim ovaj već tradicionalni miting sarajevskih mekteba. Lijepo je vidjeti mlade dječake, polaznike sarajevskih mekteba koji se žele okušati u plivanju i to baš na ovaj, za nas vrlo važan dan, dan nezavisnosti jedine nam domovine BiH – riječi su koje je uputio g. Peštek, direktor Olimpijskog bazena Otoka.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je poželio dobrodošlicu djeci i njihovim roditeljima, kao i muallimima, koji i na ovaj način populariziraju i obogaćuju mektebsku nastavu.

– Uzvišeni Allah dž.š. nam je poručio da se takmičimo u onome što je dobro,  a jedna od dobrih stvari koje trebamo imati u mektebu, pored svih ostalih stvari, jeste i plivanje, čime želimo da obogatimo i uljepšamo mektebske dane naših polaznika. Posebno zadovoljstvo nam pričinjava činjenica da zajedno sa našim muallimima ustrajavamo u ovakvom našem radu i da mekteb činimo zanimljivijim i da pratimo vrijeme u kojem živimo, kako nas je učio i Poslanik a.s. i njegovi ashabi. Čestitam djeci ali i njihovim roditeljima što šalju djecu na mektebsku nastavu i što ih prate i na ovakvim sportskim takmičenjima – poručio je dr. Dautović.

Nakon vrlo zanimljivog takmičenja po uzrasnim kategorijama i plivačkim disciplinama, titulu najuspješnijeg mekteba na 6. Plivačkom mitingu sarajevskih mekteba ponijeli su takmičari iz mekteba Lužani, predvođeni svojim muallimom Senaid ef. Isakovićem sa ukupno 62 boda. Drugo mjesto u ukupnom plasmanu pripalo je mekteblijama iz mekteba Istiklal džamije, predvođeni mullimima mr. Ahmet ef. Skopljakom i hfz. Abdusamedom Podojkom sa 42 boda, dok su treće mjesto zauzele mekteblije mekteba Jezero predvođeni Muhamed ef. Abazom sa 30 bodova.

U najzanimljivoj utrci, štefeti 4x50m slobodno, najbolji su bili plivači mekteba Lužani sa vremenom 02:11:77, drugi su bili polaznici mekteba Istiklal sa vremenom 02:13:70 dok je treće mjesto pripalo plivačima mekteba Jezero koji su štafetu isplivali u vremenu 02:18:53.

Koordinator mitinga je bio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, uz tehničku asistenciju pomoćnika glavnog imama Elvedin ef. Klisure. Delegat mitinga je bio g. Nurko Čaušević, dok je funkciju glavnog sudije obavila gđa Enisa Beganović. Miting je bio dobro posjećen od strane roditelja i zainteresovanih građana, koji su mogli uživati u izuzetno zanimljivim utrkama sarajevskih mekteblija, koji su nagrađeni diplomama, medaljama i peharima koje je uručio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine