digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Veliki iftar na Trgu slobode

Autor: Elmedina Osmić Brzović Maj 21, 2018 0

Radost zajedničkog iftara na Trgu slobode u Tuzli.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je veliki iftar u subotu 19. maja na Trgu slobode u Tuzli.

Veliki iftar u Tuzli izrasta u reprezentativan ramazanski događaj koji ima tradicijsku, ali i društvenu dimenziju i njegova jedinstvena poruka ramazanske radosti daleko se čuje. 

Ovogodišnji iftar kojem je prisustvovalo oko 2.000 ljudi  je organiziran uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Grada Tuzla, gradskih i kantonalnih preduzeća, privrednih subjekata, Behram-begove medrese, udruženja, organizacija i pojedinaca sa tuzlanskog područja. Podršku u organizaciji iftara dala je i Vlada Tuzlanskog kantona. 

Velikom iftaru prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, hfz. Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla, predsjednik tuzlanskoga Medžlisa Hasan ef. Spahić, predstavnici Gradske uprave, kao i predstavnici vjerskog, kulturnog , političkog i javnog života Tuzle. Radost ove ramazanske večeri podijelili su i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Tuzli.

U ime organizatora prisutnima se obratio glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed ef. Huskanović. Huskanović se zahvalio svima koji su doprinijeli da ovaj veliki iftar bude uspješan, ističuči značajnu ulogu tuzlanskih imama, džematlija i omladine u priremi i organizaciji ovog prepoznatljivog iftara.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da smo s velikom radošću dočekali blagoslovljeni mjesec ramazan, mjeseca Allahove milosti i Allahovog oprosta. 
„Nemamo toliko riječi, nismo kadri kazati ono što nam sa ovim mjesecom dolazi od Allahovih blagoslova. Najvažnije je da shvatimo da je ramazanski post naše najveće dobro u mjesecu ramazanu, te da uz čvrst nijet budemo odlučni da postimo ramazanske dane. Post je velika mudost naše vjere. Ništa nam, tako kao post, ne može dati i duhovno i tjelesno zdravlje. Post je radi bogobojaznosti. Ona je najvažniji produkt posta. Upravo je bogobojaznost zdravlje našeg duha, naše duše. I ovim iftarom mi potvrđujemo svoju radost zbog ramazana i ramazanskog posta,“ kazao je muftija Fazlović.

Muftija je zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Tuzla, imamima i džematlijama, kao i svim donatorima, posebno gradskoj upravi ovoga Grada, što su učestvovali u pripremi ove zajedničke iftarske radosti.

U ime Gradske uprave prigodnim riječima obratio se pomoćnik gradonačelnika Zijad Lugavić.

U prediftarskom dijelu programa sve koji su prisustvovali velikom iftaru izvedbama nekoliko ilahija počastio je Armin Muzaferija, dok je uvodno ašere proučio hafiz Diya’ Nasiruddin iz Jordana.

Manifestacijom „Ramazan u Bosni“, koja je ranijih godina održavana u Sarajevu, a prošle godine i u Tuzli, želi se na najljepši način promovirati vjerske i kulturno-tradicijske vrijednosti muslimana Bošnjaka, doprinijeti da se duh ramazana osjeti i u javnom prostoru i omogućiti posjetiocima manifestacije, ali i slučajnim prolaznicima, da osjete, čuju i dožive dio ramazanske atmosfere u Bosni. 
Manifestacija Ramazan u Bosni i ove godine se održava na Trgu slobode 19. i 20. maja, a počinje velikim iftarom. Program će biti održan i u Brčkom, Bratuncu, Zvorniku i Bijeljini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine