digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Veliki iftar ispod Starog mosta u Mostaru

Na iftaru ispod Starog mosta preko hiljadu mladih iz cijele Hercegovine.

U organizaciji Mostarskog muftijstva, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Info-servisa za mlade i Studentski hotel Mostar 27.05. je ispod Starog mosta organiziran šesti po redu zajednički iftar za mlade. Iftaru je prisustvovalo preko hiljadu omladinaca iz Mostara, Konjica, Jablanice, Stoca, Čapljine i drugih hercegovačkih gradova.

Nedim Hondo član Info-servisa, koji je tehnički osigurao ovaj impozantni i jedinstven događaj ramazanske radosti, zahvalio se mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću i drugim sponzorima te naglasio kako članovima Info-servisa nije bilo teško volontirati, da su to radili sa ushićenjem i radošću. „Ovo je veliki događaj za nas. On je vrlo značajan jer okupljamo i mlade i starije osobe. Koliko god da je mjesec ramazan mjesec ibadeta i učenja Kur'ana želja nam je da mladi budu udruženi u hajru i pozitivnim kretanjima“, istakao je Hodno.

Tokom programa prisutnima su se obratili glavi imam Medžlis aIZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksmić i savjetnik muftije mostarskog za vjerska pitanja Ilham ef. Puce.

„Ova omladina koja se večeras okupila na ovakav način ispod Starog mosta govori da je spremna da žrtvuje dio svog vremena za opću dobrobit da je spremna volontirati za dobrobit ovoga društva što nam ulijeva dodatnu snagu za dalji angažman“, kazao je ef. Maksumić.

U organizaciju iftara, kako je istakao Salem Mezit član Info-servisa bilo uključeno oko 70 članova. „Kad se rasporedi odgovornost na pravi način onda nam nikakav teret ne može biti prepreka“, naglasio je Mezit.

Radost zajedničkog iftara u svojstvu izaslanika mostarskog muftije Salem ef. Dedovića s mladima podijelio je Ilham ef. Puce koji je kazao da im je želja da ambijent i ushićenje porodičnih iftara na ovaj način žele prenijeti na jedan od najinspirativnijih lokaliteta u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

 „Drago nam je što su ovdje večeras prisutni mladi iz svih medžlisa sa područja našeg Muftijstva. Naše muftijstvo je kada se uzme u obzir geografski prostor koji mu pripada najveće muftijstvo u državi. Širok je to prostor. Zato nam je drago što smo danas uspjeli okupiti naše mlade iz svih dijelova muftijstva. Ovo je još jedna prilika da se bolje upoznate, da razmjenite iskustva, ideje, da znate jedni za druge, da budete jedni uz druge i poslije ovih susreta i da zajedno radite i pomažete jedni drugima u hairli projektima koji će biti od koristi našoj zajednici, našem narodu i našoj domovini. Ova večerašnja slika jedinstva i zajedništva je odgovor na sve češće raslojavanje našeg naroda u raznim sferama društvenog života“ rekao je ef. Puce. On je upozorio da aktuelne društvene tokove nezadovoljstva u kojima mladi  često padaju u beznađe, pesimizam i pod negativni utjecaj svoje bliže okoline i društva što uzrokuje i određenu krizu morala. „Drago nam je što večeras ovdje vidimo jednu ljepšu i vedriju atmosferu.Ovaj naš večerašnji iftar je jedna lijepa slika pobožnosti, duhovnosti i morala“, kazao je ef. Puce istaknuvši nadu da će oni na ovakvim i sličnim događajima probuditi nadu i optimizam, da će u budućnost gledati vedrije i s punom odgovornosti.

Radost zajedničkog iftara ispod Starog mosta jedan je od važnih događaja kako mladih tako i starijih osoba kojima je ovaj događaj dodatno ulio nadu u bolja i sretnija vremena. Nakon kratkog programa na istom mjestu mladi su zajednički klanjali i akšam namaz.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine