digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvoreno uređeno šehidsko mezarje u Donjoj Golubinji kod Žepča

Autor: R.Agić Juni 21, 2018 0

 Povodom Dana šehida na općini Žepče

ŽEPČE - Povodom obilježavanja Dana šehida  u prisustvu članova porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče, Maglaj i Teslić  zvanično je  otkriveno uređeno šehidsko mezarje  i spomen obilježije u Donjoj Golubinji kod Žepča.Projekat uređenja šehitluka u Donjoj Golubinji  realizovala su boračka udruženja Općine Žepče u saradnji sa koordinacijom boračkih organizacija ZDK.Sredstva za šehitluke  na kojima su najvećim dijelom ukopani šehidi sa područja  grada Žepča, te susjednih općina Maglaj i Teslić osigurala  je Vlada Zeničko– dobojskog kanton u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvom za boračka pitanja.Na ovoj lokaciji  ukupano je 29 šehida, poginulih  neposredno u borbama na žepačkom i zavidovićkom ratištu u periodu od juna 1993. do kraja 1994 godine.Projektom je izvršena sanacija terena  i ograđivanje mezarja. Takođe, na  šehitlucima je postavljana spomen ploča sa uklesanim imenima ukopnih šehida, spomen česma i  jarboli sa zastavama. 

U obraćanju prisutnim ministar za boračka pitanja Vlade ZDK Fahrudin Čolaković kazao je kako nikada ne smijemo zaboraviti istinu, nikada ne smijemo zaboraviti žrtve koje su pale  za slobodu Bošnjaka ali i patriotskih snaga drugih naroda.

-Naše žrtve su naš svjedok ali i naša opomena da budni uvijek koračamo našom zemljom i da znamo šta nam se desilo i šta će nam se desiti ako to zaboravimo. Zato je ovo pravi trenutak da se sjetimo najboljih bosanskohrecegovačkih sinova  i da im odamo počast istakao je ministar Čolaković, dodajući  kako mu je čast što je mogao kao ministar da predloži ovaj projekat Vladi ZDK da finansira ovaj značajan projekat za porodice šehida, ističući kako su uređenjem šehitluka ,pokopani šehidi našli konačno svoj smiraj. Učenjem Ja'sina i dove pred duše šehida  uređene šehitluke i spomen obilježije zvanično su otkrili članovi porodica šehida  Ramiz Drocić i Omer Mehić, te glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić i ministar  za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin  Čolaković.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine