digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prva bajramska priredba u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu

Autor: Šejla Mujić-Kevrić Juni 21, 2018 0

Medžlis IZ Livno sa svojim vrijednim kolektivom svake godine povećava obim i kvalitet aktivnosti s ciljem obogaćivanja vjerskog života u Livnu. 

Vrhunac produktivnosti na tom planu bila je predbajramska priredba u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu koju su organizirali tim vjeroučitelja islamske vjeronauke zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Incijatorica ideje bila je vjeroučiteljica Dženita Mušinbegović koja je prije nego se zaposlila u školi kao vjeroučiteljica, dugi niz godina radila kao muallima pri Udruženju žena Medžlisa IZ Livno. 

Naime, Dženita je idejni projekat prezentirala ravnatelju OŠ „IGK“, g. Goranu Čeki koji je bez pogovora ideju pozdravio, prihvatio i dao zeleno svjetlo za njezinu realizaciju, shodno pravilniku škole i odluci nastavnog vijeća. Ideju je pozdravila i ravnateljica OŠ „Fra Lovro Karaula“, Martina Pavlinović Barać, te zbog pogodnijih uvjeta, odlučeno je da se priredba održi u školi „Ivan Goran Kovačić“, a učešće u priredbi su uzeli učenici iz obje date škole. Projekat je podržao i zamjenik ravnatelja OŠ „IGK“, Zoran Pavić.

Obzirom da je posljednji nastavni dan u svim livanjskim školama ujedno bio prvi dan ramazanskog bajrama, a koji je inače u Livnu radni dan, priredba je realizirana dva dana prije bajrama,  u utorak, 12. 06. 2018. u 17.30h, nakon završene nastave u drugoj smjeni. Ovaj dan će za djecu muslimanske vjeroisposvijesti u Livnu ostati zapisan kao povijesni dan, jer su prvi put sa svojim drugarima mogli da iskažu bajramsku radost na ovakav način.

Vjeroučitelji su tokom proteklih nekoliko mjeseci vrijedno pripremali priredbu, surađujući na svakom detalju, njih 4, troje zaposlenih u osnovoj, i jedno u srednjoj školi: Omer Omeragić, Husein Topalović, Mahir Kevrić i naravno, Dženita Mušinbegović. Vrijedno je istaći da su roditelji pozdravili ideju, te djecu aktivirali i dovodili na probe, a jedna majka je uvježbavala i nastup hora, Berima Cero, koja ima muzičko obrazovanje i dugogodišnja je članica limene glazbe u Livnu. 

Nastavno osoblje u školama je također izrazilo veliku radost povodom priredbe, i većina učiteljica je ponudila svoju pomoć u realizaciji, kako navode vjeroučitelji. Neke učiteljice su željele da uključe i djecu hrvatske nacionalnosti u program, međutim relativno kasno je bilo za taj poduhvat, pa su vjeroučitelji tu ideju stavili u plan sljedećih priredbi i programa sličnog karaktera. Sve u svemu, nijedna negativna konotacija nije rezultirala ovim hajirli djelom, niti se nadala tokom priprema za priredbu, što govori o potrebi za što većim angažmanom svih prosvjetnih radnika u školama u Livnu na afirmaciji zajedničkih religijskih vrijednosti.

Učenici su pripremili dvije ilahije, dva prizora igrokaza o bajramu i iftaru, recital o bosanskim jelima, recitacije koje govore o univerzalnim vjerskim načelima, a prezanimljive voditeljice su cijeloj priči dale posebnu notu. Jedna recitacija koja oslikava program:

„Primi moje molbe, Bože,

Ti si Onaj što sve može.

Tebe zovem kad ja spim,

i prizivam kad ja snim.

Tebi misli svoje šaljem, 

Tebi srce ja predajem.

Nauči me da Te molim,

i sve ljude da zavolim.“

I na kraju što želimo dodati jeste da se ispred cjelokupnog kolektiva Medžlisa IZ Livno, koji nastoji kroz svoje aktivnosti da što više utječe na poboljšanje opće situacije u Livnu, posebno situacije na međusobnom uvažavanju i poštivanju građana u Livnu, da se zahvalimo upravi osnovnih škola što su podržali ovu inicijativu sa željom da ona rezultira brojnim drugim sličnim projektima. Nema nas tako puno u ovom gradu, nikome nije lahka svakodnevnica, pa najbolje što možemo jeste da radimo na zajedničkom životu, uvažavanju, pomaganju, poštivanju. Na kraju, šta ćemo postići i kome ćemo pomoći ako radimo suprotno od toga?! Ništa i nikome. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine